Bulancak yöresi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri üzerine bir araştırma
A research on folk literature and folklore products in the region of Bulancak
- Tez No: 555993
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABONOZ KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bulancak, Popüler Kültür, Sözlü Kültür, Alan Araştırması, Halk Edebiyatı, Halk bilimi, Bulancak, Popular Culture, Oral Culture, Field Research, Folk Literature, Folklore
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bulancak, nüfus ve ekonomik bakımdan Giresun ilinin en büyük ilçesidir. Bulancak yöresinde dışarıya göç, popüler kültür gibi unsurlardan dolayı halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri unutulmaya veya değişmeye başlamıştır. Bu durum göz önüne alındığında henüz derlenmemiş malzemelerin derlenmesi önem teşkil etmiştir. Bu çalışma Bulancak yöresi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinin derlenip tasnif edilerek kayıt altına alınmasını amaçlamıştır. Bulancak yöresinde bulunan merkez mahalleler ve köyler gezilerek halk edebiyatı ve halkbilimi malzemeleri derlenip tasnif edilmiştir. Çalışmamız beş ana başlık üzerine kurulmuştur. Birinci bölümde yani ''Giriş'' bölümünde bu çalışmanın problemi, amacı, önemi, varsayımları ve sınırlılıkları izah edilmiştir. İkinci bölüm olan ''İlgili Alan Yazını'' adlı bölümde Bulancak yöresini konu alan kitaplar, tezler ve makaleler hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde çalışmamızda kullandığımız yöntemler belirtilmiştir. Çalışmamızın ''Bulgular ve Yorumlar'' başlıklı bölümünde sahadan derlenen ürünler tasnif edilerek verilmiştir. Çalışmanın ''Sonuç ve Öneriler'' bölümünde elde edilen halk edebiyatı ve halk bilimi ürünlerinden hareketle sonuçlar ve bu sonuçlara yönelik önerilere yer verilmiştir. Bu çalışmada, alan araştırması ve yazılı kaynaklardan yararlanma yöntemiyle tespit edilen Bulancak yöresi halk edebiyatı ve halk bilimi ürünleri incelenerek Bulancak yöresi hakkında tarihi ve kültürel bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Bulancak is the largest district of Giresun province in terms of population and economy. In Bulancak region, folk literature and folklore products have begun to be forgotten or change due to factors such as outward migration and popular culture. Considering this situation, it is important to compile the materials that have not yet been compiled. This study aims to compile and record the folk literature and folklore products of Bulancak region. In the central neighborhoods and villages in Bulancak region, folk literature and folklore materials were compiled and classified. Our study is based on five main headings. In the introduction, the problem, purpose, importance, assumptions and limitations of this study are explained. In the second chapter (Related Field Writing), information about the books, theses and articles about the Bulancak region are given. In the third chapter, the methods used in our study are mentioned. In the findings and interpretations section of our study, the products compiled from the field are given by being classified. In the conclusions and suggestions section of the study, results from folk literature and folklore products obtained and suggestions for these results are given. In this study, historical and cultural information about Bulancak region are given by analyzing folk literature and folklore products of Bulancak region, which was determined by using field research and written sources.