Kıraç koşullarda molibden ve humik asit dozlarının aşılı nohutun (Cicer arietinum L.) verim kriterleri üzerine etkileri
The effect of molibden and humic acid doses application on the yield and yield components of chickpea (Cicer arietinum L.) on cultivated dry farming conditions
  1. Tez No: 553911
  2. Yazar: SALİH FİDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ERMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Inoculation, Humic Acid, Molybdenum, Chickpea, Yield
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, artan humik asit ve molibden uygulamalarının aşılı nohudun verim kriterleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2017 yılında Siirt Üniversitesi Kezer yerleşkesi deneme alanında yürütülmüştür. Çalışma tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Denemede nohuta molibdenin üç dozu (0, 3 ve 6 g kg-1 tohum) ve humik asidin üç dozu (0, 30 ve 60 kg/da) uygulanarak verim kriterleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Çalışmada bitki boyu, yan dal sayısı, ilk bakla yüksekliği, bitkide tane verimi, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, metrekarede bitki sayısı, yüz tane ağırlığı, biyolojik verim, hasat indeksi, tane verimi, bitkide nodül sayısı, protein oranı ve azot oranı incelenmiştir. Çalışma sonucunda, molibden ve humik asit uygulamalarının; ilk bakla yüksekliği, bitkide tane verimi, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, metrekarede bitki sayısı, biyolojik verim, hasat indeksi, tane verimi ve nodül sayısı üzerinde önemli artışlar sağladığı belirlenmiştir. En yüksek tane verimi 113.0 kg da-1 ile molibdenin 6 g kg-1 uygulamasında ve 113.2 kg da-1 ile humik asidin 60 kg da-1 uygulamasından elde edilmiştir. En düşük tane verimi ise kontrol (HA0 x Mo0) uygulamasından 84.70 kg da-1 olarak ölçülmüştür. Anahtar kelimler: Aşılama, Humik asit, Molibden, Nohut, Verim
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 2017 at the Kezer campus of Siirt University in order to determine the effects of increased humic acid and molybdenum applications on the yield criteria of chickpea. The study was carried out in randomized blocks with three replications according to factorial trial design. In the experiment, three doses of molybdenum (0, 3 and 6 g kg-1 seed) and three doses of humic acid (0, 30 and 60 kg / da) were applied to the chickpea and their effects on yield criteria were investigated. Plant height, number of side branches, first pod height, seed yield per plant, number of pods in plant, number of beans per plant, number of grains in pods, number of plants per square meter, number of plants per square meter, weight of one hundred grams, biological yield, harvest index, grain yield, number of nodules in plant, protein ratio and nitrogen ratio were examined. As a result of the study, molybdenum and humic acid applications; first pod height, seed yield per plant, number of pods per plant, number of grains in plant, number of plants per square meter, biological yield, harvest index, grain yield and number of nodules were determined to increase significantly. The highest grain yield was obtained with 113.0 kg da-1 and 6 g kg-1 of molybdenum and 113.2 kg da-1 and 60 kg da-1 of humic acid. The lowest grain yield was 84.70 kg da-1 from the control (HA0 x Mo0).