Kur'an mübhemlerinin tahlili
Analysis of Quranic ambiguities
  1. Tez No: 554043
  2. Yazar: HATİCE KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET HALİL ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Mübhemat, İbham, Mübhem, Kapalılık, Kur'an, Ambiguities, Amphibology, Ambiguity, Closure, Quran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kur'an-ı Kerim insanlığa yol göstermesi, hak ile batılı ayırması, evrensel mesajlarıyla Müslümanların hayatlarını düzenlemesi gibi sebeplerle vahyolunduğu ilk andan itibaren anlaşılma çabalarının merkezinde olmuştur. Kur'an'ı doğru anlamada müfessirleri meşgul eden konulardan biri de Kur'an'ın mübhem ifadeleridir. Kısaca Kur'an' daki belirsiz kişi, mekan, zaman yahut varlıklar olarak ifade edebileceğimiz Kur'an mübhemleri, Kur'an-ı Kerim'de bir çok farklı biçimde karşımıza çıkmaktadır. Bu mübhem ifadeler tarih boyunca müfessirlerin oldukça ilgisini çekmiş, bunların medlullarının ne olduğu anlaşılmaya ve açıklanmaya çalışılmıştır. Ancak bu yapılırken, Kur'an mübhemlerine farklı bakış açılarıyla farklı manalar verilebilmiş, mübhemat zaman zaman bazı fırkaların idelojik tefsir çalışmalarının istismarına uğramış, bazen ise gereksiz ayrıntılara girilerek Kur'an'ın ana mesajı gözden kaçırılmıştır. Oysa ki Kur'an mübhemlerinin varlığı; dikkatleri kişi, kavim, zaman ve mekanlara değil ortaya konan mesajlara çekmesi bakımından onun evrenselliğinin en önemli kanıtlarından biridir. Dolayısıyla diğer tüm ayetler için olduğu gibi, içerisinde mübhem ifadeler bulunduran ayetler için de objektif, önyargı ve ön kabullerden uzak bir yorumun gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Quran has been at the center of the efforts of understandability from the first moment, of its revelation for reasons such as leading the humanity, separating the right and the superstition, and regulating the lives of Muslims with its universal messages. One of the subjects, which engross the interpreters in understanding correctly, is the ambiguous statements of the Quran. In short, the Quranic ambiguities, which we can state as the ambiguous person, place, time or beings in the Quran, appear in many different ways in the Quran. These ambiguous statements have attracted the attentions of interpreters throughout history, and their evidences have been tried to be understood and explained. However, while doing this, different meanings may have been given to the Quranic ambiguities by different point of views; from time to time, the amphibology has been exploited by ideological interpretation studies of some parties; and sometimes, the main message of the Quran has been overlooked by going into unnecessary details. However, the existence of the Quranic ambiguities is one of the most important proofs of its universality in terms of attracting attention to the revealed messages, not to persons, tribes, time, and places. Consequently, the necessity of an interpretation that is objective and far from prejudices and pre-admissions also comes out for the verses that contain ambiguous statements, as for all other verses.