Dini yönelim ve seküler dünya görüşünün turizmin algılanmasına etkileri
Effects of religious orientation and secular worldview on perception of tourism
- Tez No: 554044
- Danışmanlar: PROF. DR. SAİD KINGIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Turizm, İşletme, Sociology, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dini Yönelim, Sekülerleşme, Turizmin Etkileri, Turistlere Yönelik Tutumlar, Religious Orientation, Secularism, Tourism Perception, Attitudes Towards Tourists
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada Türkiye'nin üç önemli turizm destinasyonu olan ve herbiri farklı turistik ürün kapasitesine sahip Antalya, Trabzon ve Nevşehir illerinde yaşayan yerel halkın dini yönelim ve seküler dünya görüşünün turizmin algılanmasına yönelik etkileri incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yönteminin kullanılmıştır.Veri toplama aracı olarak beşli likert ölçekli anket tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı ve keşfe yönelik istatistiki tekniklerle analiz edilmiştir. Araştırmada katılımcıların sosyo-ekonomik ve demografik özelliklerinin araştırma bulgularında farklılık oluşturup oluturmadığı ortaya konulmuştur. Ulaşılan sonuçlar, hem dini yönelim hem de seküler dünya görüşünün turizmin etkilerini algılamada etkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, cinsiyet, medeni durum, yaş gibi demografik değişkenlere göre katılımcıların hem dini yönelimlerinin ve seküler dünya görüşlerinin hem de turizmin algılanmasında farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırmda ulaşılan genel sonuçlara göre üç ilde yaşayan yerel toplumun dini yönelimi arttıkça turistlere bakış açısı olumlu olup turizm de ekonomik yönlü bir faaliyet olarak algılanmaktadır. İnanç ve ibadetlerdeki düşük katılım düzeyi, aynı zamanda turistlere yönelik olumsuz tutumları da beraberinde getirmektedir. Öte yandan seküler dünya görüşüne ilişkin ifadelere katılım arttıka turistlere yönelik suçlayıcı bakış açısı da artmakta ve turizm faaliyetleri daha negatif algılanmaktadır. Bu negatif algılar turizmin çevresel etkilerinin olumsuz algılanması şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, religious orientation and secular worldview effects for tourism perception by local population live in Antalya ,Nevşehir and Trabzon that Turkey's three major tourism destinations that each has different tourism product variety such as cultural tourism,natüre tourism and sea-sand-sun tourism also different caractarized local population is examined. In the study, quantitative research method was used. Five-point Likert scale survey technique was used as data collection tool. The data were analyzed with descriptive and exploratory statistical techniques. It is revealed that the socio-economic and demographic characteristics of the participants if differ in the research findings. The results shows that both religious orientation and secular worldview are effective in perceiving the effects of tourism. However, according to demographic variables such as gender, marital status and age, it is determined that participants differed in both religious orientations and secular world views and in the perception of tourism. According to the general conclusions reached in the study, as the religious orientation of the local community in the three provinces increases, the perspective of tourists is positive and tourism is perceived as an economic activity. The low level of participation in faith and worship also brings negative attitudes towards tourists. On the other hand, the accusatory point of view towards increasing the participation in expressions related to secular world view is increasing and tourism activities are perceived as negative. These negative perceptions occur as a negative perception of the environmental impacts of tourism.