Devlet ve özel ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin psikolojik sermayeleri ile örgütsel sinizm düzeyleri arasındaki ilişkinin karşılaştırılmalı olarak incelenmesi
Analyzing of the relationship between public secondary school and private secondary school teachers' psiychological capital and organizational cynicism levels by comparing them
  1. Tez No: 554095
  2. Yazar: SEZEN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN İŞÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Davranış, Sinizm, Örgütsel Sinizm, Psikolojik Sermaye, Organizational Behavior, Cynicism, Organizational Cynicism, Psychological Capital
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Örgütsel davranışın gelişim sürecinde, bir çalışan olarak insanın örgütteki yeri ve önemi artmış ve bu konu birçok araştırmaya konu olmuştur. Özellikle tutum ve davranışları çocukları ve gençleri doğrudan etkileyen öğretmenlerin örgütsel davranışları daha da hassas bir yerde durmaktadır. Örgütsel sinizm literatürde yeni olmasına rağmen aslında çalışma ortamında sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Olumsuz bir tutum olan örgütsel sinizmin bilişsel, duyuşsal ve davranışsal boyutları vardır. Temelleri pozitif psikolojiye dayanan psikolojik sermaye ise özyeterlilik, iyimserlik, umut ve esneklikten oluşan bir kişilik yapısıdır. Bu araştırmanın konusu, İstanbul'da özel ve devlet ortaöğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin örgütsel sinizm ve psikolojik sermaye düzeylerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesidir; ayrıca örgütsel sinizmin psikolojik sermaye ile ilişkisini belirlemektir. Bu doğrultuda, nicel bir araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın modeli ilişkisel taramadır. Veri toplamak için ise elektronik survey metodu kullanılmıştır. Ölçüm araçları demografik bilgi formu, örgütsel sinizm ve psikolojik sermaye ölçekleridir. Örneklem grubunu oluşturmak için kişiler, belirlenmiş bir grup içerisinden rastgele seçilmiştir yani küme örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Katılımcı grup, Başakşehir'de bulunan okullarda çalışan 156'sı devlet okulu ve 124'ü özel okul öğretmeninden oluşmaktadır. Bu katılımcıların 205'si kadın ve 75'i erkektir; toplam 280 kişidir. Bu çalışmada elde edilen verilere göre devlet okulu öğretmenlerinin örgütsel sinizmi ile özel okul öğretmenlerininki arasında bir fark yoktur. Hem devlet hem özel okulda çalışan öğretmenlerin örgütsel sinizm düzeyleri ortadır. Psikolojik sermayenin alt boyutu olan özyeterlilik, özel ortaöğretim kurumunda çalışan öğretmenlerde devlet ortaöğretim kurumunda çalışan öğretmenlere oranla daha yüksektir. Örgütsel sinizmle psikolojik sermaye arasında ilişki bulunmuştur. Devlet ve özel ortaöğretim kurumunda çalışan öğretmenlerin psikolojik sermaye düzeyleri arttıkça; örgütsel sinizm düzeylerinde düşme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Diğer yanda öğretmenlerin umut düzeyleri arttıkça; öğretmenlerin bilişsel, davranışsal ve örgütsel sinizm düzeylerinde azalma olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ANALYZİNG OF THE RELATİONSHİP BETWEEN PUBLİC SECONDARY SCHOOL AND PRİVATE SECONDARY SCHOOL TEACHERS' PSİYCHOLOGİCAL CAPİTAL AND ORGANİZATİONAL CYNİCİSM LEVELS BY COMPARİNG THEM ABSTRACT In the development process of organizational behavior, the importance and position of people as employees have grown in an organization and this issue has been the topic of many researches. Especially, organizational behaviours of teachers, whose behaviors and attitudes affect children and teenagers directly, is positioned in a more sensitive place. Although organizational cynicism is new in the literature, it is often encountered in the working environment. Organizational cynicism, which is a negative attitude, has cognitive, affective and behavioral dimensions. Psychological capital whose foundations are based on positive psychology is a personality structure consisting of self-efficacy, optimism, hope and flexibility. The scope of this study is to comparatively analyze the organizational cynicism and psychological capital levels of teachers employed in private and public middle schools in Istanbul as well as determining the relationship between organizational cynicism and psychological capital. Accordingly, a quantitative method of research has been employed. The research model is correlational survey. Electronic survey method has been used to collect data. The measurement tools are demographic information form, organizational cynicism and psychological capital scales. Random selection of people within a given group, which is also known as group sampling method, is utilized to create a sample group. The participant group consists of 156 public school and 124 private school teachers in Başakşehir. Total of 280 participants include 205 males and 75 females. According to the data collected through this study, there is no difference between the organizational cynicism of public school and private school teachers. Both public school and private school teachers have intermediate level of organizational cynicism. Self-efficacy, which is a sub-dimension of psychological capital, is higher in teachers working in a private middle school than in public middle school teachers. A relationship between organizational cynicism and psychological capital was found. It has been inferred that organizational cynicism levels of public and private middle school teachers decrease as psychological capital levels increase. On the other hand; cognitive, behavioral and organizational cynicism levels of teachers seem to decrease as their levels of hope increase.