Müşteri tatmininde müşteri değerinin önemi ve bir araştırma
The importance of customer value in customer satisfaction and a research
- Tez No: 554096
- Danışmanlar: PROF. DR. YAMAN ÖZTEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Müşteri, İşletme, Değer, Tatmin, Customer, Business, Value, Satisfaction, Research
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Müşteri bazlı işletmeler ürün odaklı izlemlerden müşteri odaklı izlemlere doğru geçiş yaparak önemini artırmışlardır. Pazar paylarından ziyade müşteri paylarını korumaya fazlasıyla odaklanmaları, müşteri ilişkilerini, değişik durumlara sokan bir yapıya geçmektedir Araştırmada müşteri tatmininde müşteri değerinin öneminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan bu çalışma ile müşteri tatmininin bazı demografik kriterlere göre farklılık gösterip göstermediği ve müşterilerin belirlenen birtakım algılarına göre değişip değişmediği araştırılmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın anketi, 5 bölüm ve 35 sorudan oluşmaktadır. Birinci bölüm, demografik değerlendirmeleri içeren sorulardan oluşmaktadır. Demografik soruların ardından katılımcıların genel marka tercihleri ve satın alma davranışlarını öğrenmeye yönelik olan ikinci bölüm gelmektedir. Üçüncü, dördünü ve son bölüm de müşteri değerini ve tatminini ölçmeye yönelik 32 maddelik sorulardan oluşmaktadır. Anket; açık uçlu, likert ve çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket uygulama aşamasına ifadelerin anlaşılabilirliğini test etmek ve yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmaya yönelik yeterli sayıda denekte ön test çalışması yapılmıştır. Anket uygulamasında cevaplayıcılara anketin amacı hakkında bilgi verilmiş, araştırma soruları hakkında gerekli açıklamalar yapılmış ve daha sonra anket sorularının cevaplandırılması sağlanmıştır. Araştırmanın evrenini sürekli tercih ettiği bir hazır giyim markası olan kişiler oluşturmaktadır. Araştırma herhangi bir özel alt gruba odaklanılmamıştır. 631 denek (vatandaş) ile anket yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Customer-based businesses have increased their importance by switching from product-oriented to customer-oriented follow-ups. Focusing more on protecting customer shares rather than market shares, puts customer relations into different situations. The aim of this study was to determine the importance of customer value in customer satisfaction. In this study, it was investigated whether the customer satisfaction varies according to some demographic criteria and whether it varies according to certain perceptions of the customers. The survey technique was used as a data collection method. The survey consists of 5 chapters and 35 questions. Chapter One consists of questions containing demographic assessments. Following demographic questions, the second part is aimed at learning the general brand preferences and purchasing behavior of the participants. The third, fourth and final part consists of 32 questions to measure customer value and satisfaction. The survey consists of open-ended, likert and multiple-choice questions. The questionnaire was used as a data collection tool. Pre-test studies were conducted in sufficient number of subjects to test the intelligibility of expressions and to eliminate misunderstandings. The respondents were informed about the purpose of the survey and the necessary explanations were made about the research questions and then the questionnaires were answered. The population of study is composed of people who constantly prefer a brand of ready-to-wear. The study did not focus on any specific subgroup. 631 subjects (citizens) were surveyed.