Türkiye'deki dijital medya platformları ve izler kitle profili
The digital media platforms from Turkey and the profile of audience
- Tez No: 554106
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLI GÖNENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Dijital Medya Platformları, Sosyal/Yeni Medya, Geleneksel Medya, Diziler, İzler Kitle, Digital Media Platforms, Social/New Media, Traditional Media, Series, Audience
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
İnternet teknolojisinin gelişimiyle birlikte dijital medya mecraları günümüzün hakim kitle iletişim araçları haline gelmiştir. Geleneksel medyanın sahip olduğu tek taraflı bir iletişim tasarımı yerini, alıcının da ileti ürettiği tasarım modeline bırakmıştır. Kitlelerin çok daha kolay ulaşabildiği bu yeni iletişim tasarımında; ileti akışının hızlı ve pratik olması, her geçen gün gelişen bir yapı olması, dijital medyanın kitle iletişim araçlarına entegre süresini bir hayli kısaltmıştır. Medyanın eğlendirici işlevinin de bu entegrasyona dahil edilmesiyle birlikte içerik üreten dijital medya platformları oluşturulmuştur. Geleneksel medyanın en güçlü kitle iletişim aracı olan televizyon, medyanın eğlendirici işlevini yerine getirebilmek adına Türk televizyon dizilerini ekrana getirirken, bu içerikleri yetersiz bulan bir kesim televizyon izlemekten hızla uzaklaşmaktadır. Dijital medya, içerik üreten platformlara sahip olurken, televizyonun kaybettiği bu kitleyi geri kazanmak için onun veremediği içerik çeşitliliğini de izleyicilerine sunmayı hedeflemektedir. Geleneksel medyanın en güçlü aracı olan televizyon, karşı koyamadığı dijital medya karşısında güç kaybederken, kendi özgün içeriğini üreten bu platformlara karşı da önemli bir sınav vermektedir. Televizyon, en büyük izlenme oranlarını yakaladığı televizyon dizilerine alternatif olarak üretilen bu dijital medya platformlarındaki dizilere karşı sahip olduğu kalıpların ötesine çıkamamaktadır. Türkiye'de yayın yapan dijital medya platformları ise yakaladığı izler kitleyi kendi mecralarında tutmaya çalışırken, üretilen özgün içeriklerin her zaman gelişerek daha iyiye gitmesi gerekliliğinin farkındadır. Dizi içeriği üreten dijital medya platformlarının devam edebilmesi adına izler kitleye sahip olması çok önemlidir. Dijital medya platformları, abonelik sistemiyle kendisine gelen bu izler kitle profilinin analizini iyi yapmak durumundadır. Türk izler kitle profilinin, bu platformlara olan tepkisi ve abonelik sistemine karşı tutumunun incelendiği çalışmada, sektörün önde gelen ismiyle derinlemesine görüşme yapılırken, dijital çağa damgasını vuran önemli olaylar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of internet technology, digital media has become the dominant mass media of today. One-sided communication design, which is owned by traditional media, is replaced by the design model of the receiver. In this new communication design that masses can reach much more easily; the fact that the flow of messages is fast and practical, and that it is a developing structure, has significantly shortened the time of integrating digital media into mass media. By including the entertaining function of the media in this integration, digital media platforms that produce content have been created. Television, which is the most powerful mass media of traditional media, brings the Turkish television series to the screen in order to perform the amusing function of the media. While the digital media possesses content-producing platforms, it aims to present the diversity of content that the television cannot give in order to regain this lost audience. Television, which is the most powerful tool in traditional media, loses power in the face of the digital media it cannot resist and it also gives an important test against the platforms that produce its own original content. The television cannot go beyond the patterns it has against the sequences in these digital media platforms produced as an alternative to the television series, which catches the biggest viewing rates. Digital media platforms to capture the audience monitors that broadcast in Turkey, trying to keep their own media, the produced original content is always going to be better aware of evolving requirements. It is very important that the digital media platforms that produce the content of the series are traced to the audience in order to continue. The digital media platforms have to do a good analysis of the mass profile. In the study, which examined the attitude of the Turkish audience and the attitude towards the platforms and the attitude towards the subscription system, in-depth interviews with the leading names of the sector, important events that marked the digital age were discussed.