Engelli çocuğa sahip kadınlar üzerinden kadınlara yönelik ayrımcılığa toplumsal bir bakış: Marx ve Foucault bağlamında niteliksel bir araştırma
A social perspective on discrimination against women through women with disabilities: A qualitative study in the context of Marx and Foucault
  1. Tez No: 554107
  2. Yazar: HANSA VURAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA KÖTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal cinsiyet, görünmeyen emek, normal dışı, engellilik, sosyal dışlanma, gender, free labor, non- normal, disability, social exclusion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Kadınların toplumsal yaşam içerisindeki rollerini çözümlemek için öncelikle geleneksel toplum yapılarını incelemek gerekmektedir. Ataerkil toplumlarda roller belirlenirken, erkeğin egemenliğine bağlı olarak cinsiyete dayalı bir paylaşım yapılmıştır. Buna göre kadınların en temel görevleri, hane içerisindeki hasta, yaşlı, engelli ve ev bakımını üstlenmektir. Bu çalışmada emek piyasasında karşılığı olan fakat toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeni ile hane içerisinde bir karşılığı olmayan görünmeyen emek kavramı üzerinden, engelli çocuğa sahip kadınların uğradıkları ekonomik ve toplumsal ayrımcılık konu edinilmiştir. Engelli çocuğa sahip kadınların, 'normal' olmayan çocuğa sahip olmaları yönüyle, çocuğuyla birlikte toplumsal olarak sosyal dışlanmaya maruz kalmaları söz konusudur. Bu bağlamda engellilik sosyolojisinin içerisinde, engellilik durumunun sosyal olarak etkilerine değinilmiştir. Aile içerisindeki iş bölümüne bağlı olarak, çocuk bakımını yapmak zorunda kalan kadınlar ücretli işte çalışamamaktadır. Bu çalışmada engelli çocuğa sahip kadınların emek yönüyle ayrımcılığa uğramalarını içselleştirdikleri görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to analyze the roles of women in social life, it is necessary to examine traditional social structures. When determining roles in patriarchal societies, a gender-based sharing was made depending on the sovereignty of men. According to this, the basic tasks of women are to undertake the care of the patients, the elderly, the disabled and the home. In this study, the issue of economic and social discrimination suffered by women with children with disabilities through the concept of invisible labor, which is equivalent in the labor market, but which has no equivalent in households due to gender inequality. Women who have children with disabilities are subject to social exclusion with their children in that they have a non-normal child. In this context, the social effects of disability situation has been mentioned within the sociology of disability. Depending on the division of labor within the family, women who have to make child care cannot work in paid work. In this study, it is seen that women with disabilities have internalized their discrimination against labor.