Semptomatik apikal periodontitise sahip daimi alt büyük azı dişlerde farklı klinik yaklaşımların postoperatif ağrıya etkisi: Randomize kontrollü klinik çalışma
Effect of different clinical practices on postoperative pain in upper permanent molar teeth with symptomatic apical periodontitis: Randomized controlled clinical trial
  1. Tez No: 554209
  2. Yazar: FATMA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM ENGİN AKPINAR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Analjezik, Kök Kanal Tedavisi, Kriyoterapi, Plasebo, Postoperatif Ağrı, Analgesic, Root Canal Treatment, Cryotherapy, Placebo, Postoperative Pain
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu klinik çalışmanın amacı; acil tedavi seansıyla birlikte uygulanan farklı klinik yaklaşımların, semptomatik apikal periodontitise sahip geri dönüşümsüz pulpitisli daimi alt büyük azı dişlerde postoperatif ağrıya etkisinin değerlendirilmesidir. Çalışmada dahil edilme kriterlerine uyan 100 hastaya kök kanal tedavisi uygulandı. Hastalar internet programı kullanılarak randomize olarak 5 gruba (kontrol grubu, non-steroidal antienflamatuar ilaç (NSAİİ) grubu, NSAİİ ve antihistaminik ilaç kombinasyonu grubu, plasebo ilaç grubu, kanal içi kriyoterapi grubu) ayrıldı. İlk seansta WaveOne Gold (Dentsply Maillefer, Ballaigues, İsviçre) eğe sistemi ile şekillendirme yapıldıktan sonra kök kanallarına kalsiyum hidroksit (Ca(OH)2) medikamenti yerleştirildi. İkinci seansta Ca(OH)2'in uzaklaştırılmasının ardından kök kanalları soğuk lateral kondensasyon tekniği ile dolduruldu ve dişlerin daimi restorasyonları yapıldı. Hastaların görsel analog skala (GAS) ile belirlenen preoperatif ve postoperatif (4-8-12-24-48 ve 72. saat) ağrı değerleri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde Varyans analizi, Kruskal-Wallis testi, Friedman testi, Wilcoxon testi ve Ki-kare testi kullanıldı. Çalışmamızın bulgularına göre; yaş, cinsiyet, preoperatif ağrı ve postoperatif analjezik ihtiyacı yönünden gruplar arası farklılık istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p>0,05). Tüm gruplarda değişik zamanlarda ölçülen değerler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p0,05). Değişik zamanlarda ölçülen ağrı skalaları yönünden gruplar birbiriyle karşılaştırıldığında; tüm zamanlarda gruplar arasındaki farklılık istatistiksel olarak anlamsız bulundu (p>0,05). Çalışmamızın sınırlamaları dahilinde, tüm uygulamaların işlem öncesi ağrıyı anlamlı derecede düşürdüğü görüldü.
Özet (Çeviri)
The aim of this clinical study was to evaluate the effect of different clinical practices with endodontic emergency treatment on postoperative pain in upper permanent molar teeth with symptomatic apical periodontitis. In the present study, root canal treatment was applied to 100 patients who met the inclusion criteria. Patients were randomly assigned to 5 groups (control group, non-steroidal anti-inflammatory drug (NSAID) group, NSAID and antihistaminic drug combination group, placebo drug group, intracanal cryotherapy group) using a web program. In the first visit, after preparation with WaveOne Gold (Dentsply Maillefer, Ballaigues, Switzerland) file system, calcium hydroxide (Ca(OH)2) medicament was placed to the root canals. After the removal of Ca(OH)2 medicament in the second session, the root canals were obturated according to cold lateral condensation technique and final restorations of the teeth were performed. Patients' preoperative and postoperative pain values (4-8-12-24-48 and 72 hours) determined by visual analog scale (VAS) were recorded. The data were analysed statistically using analysis of variance, Kruskal-Wallis test, Friedman test, Wilcoxon test and Chi-square test. According to the results of our study; there was no significant difference between the groups in terms of age, gender, preoperative pain and postoperative analgesic requirement (p>0,05). In all groups, there were significant differences between the values of different times (p0.05). When the groups in terms of pain scales measured at different times compared with each other; in all times there was no significant difference between the groups (p>0.05). Within the limitations of our study, it was observed that all clinical practices significantly reduced preoperative pain.