Köpeklerde canlı ağırlık ile vücut ölçüleri arasındaki ilişkinin istatistik metodlarla tahmini
Estimation of correlation between body weight and body measurements in dogs by statistical methods
  1. Tez No: 554212
  2. Yazar: PEACE CLEMENT KHAMIS DOKA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BANU YÜCEER ÖZKUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı ağırlık, Korelasyon, Köpek, Vücut ölçüleri, Body measurements, Body weight, Correlation, Dog
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Köpeklerde Canlı Ağırlık ile Vücut Ölçüleri Arasındaki İlişkinin İstatistik Metodlarla Tahmini Bu araştırma Zağar, Zerdava ve Çatalburun köpeklerinde canlı ağırlık ile vücut ölçüleri arasındaki korelasyonların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın hayvan materyali Türkiye'nin farklı il ve ilçelerinde, halk elinde yetiştirilen Zağar, Zerdava ve Çatalburun genotipine ait köpekler oluşmuştur. Köpekler cinsiyetine göre sınıflanmıştır. Zağar (dişi 45, erkek 59), Zerdava (dişi 50, erkek 50) ve Çatalburun (dişi 62, erkek 38) genotiklerinden toplam 304 köpek kullanılmıştır. Köpeklerin canlı ağırlıkları ile çeşitli beden ölçüleri (cidago yüksekliği, sağrı yüksekliği, beden uzunluğu, göğüs genişliği, göğüs derinliği, göğüs çevresi, ön incik, arka incik, baş uzunluğu, yüz uzunluğu, kulak uzunluğu, kulak genişliği, iki kulak ara mesafe, iki göz arası mesafe, ağız çevresi, kuyruk uzunluğu ve kuyruk beyaz) belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan parametreler ile oluşturan doğrusal regresyon modelinde vücut ölçüleri kullanılarak hesaplanan canlı ağırlığın Zağar, Zerdava ve Çatalburun genotipleri için (sırasıyla R2= 0.902; R2=0.467; R2=0.697) yüksek ya da kabul edilebilir düzeyde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Estimation of Correlation Between Body Weight And Body Measurements in Dogs by Statistical Methods This study was aimed to determine the correlations between body weight and body measurements in Zağar, Zerdava and Çatalburun dogs. Animal materials were used in this study as they are being raised by people in different regions of Turkey, and formed to these genotypes, dogs were classified according to their sex and age. A total of 304 dogs from Zargava (female 45, male 59), Zerdava (female 50, male 50) and Çatalburun (female 62, male 38) genotic were used. Body weights and various body measurements ( wither height, rump height, body length, chest width, chest depth, chest circumference, front cannon bone circumference, hind cannon bone circumference, head length, face length, ear length, ear width, distance between ears, distance between eyes, muzzle circumference, tail length and tail white) of dogs were determined. In the study linear regression model forming with the parameters were used, body weight calculated using body measurements were determined to be high or acceptable level in Zagar, Zerdava and Catalburun genotypes (R2 = 0.902; R2 = 0.467; R2 = 0.697, respectively).