Cytogenetic and genotoxic effects of penoxsulam on Allium cepa L. root meristem cells
Penoksulam' ın Alliuma cepa L. kök meristem hücreleri üzerine sitogenetik ve genotoksik etkileri
  1. Tez No: 554362
  2. Yazar: SEÇİL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Penoxsulam, Allium test, Comet Assay, Chromosome Aberrations
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Penoksulam, pirinç tarlalarında, geniş yapraklı yabani otların kontrolü için, ekim veya doğrudan kuru ya da tohumlama yöntemleriyle yetiştirilen bitkilerin kontrolünde kullanılan yeni nesil bir herbisittir. Penoksulam, hücre bölünmesinin durdurulmasını ve bitkilerde sonraki büyüme işlemlerinin kontrol edilmesinde rol oynayan Asetolaktat Sentaz (ALS) enzimini inhibe eder. Bu çalışmada, Allium ana-telofaz ve Komet testi Penoksulam herbisitinin Allium cepa köklerinde sitogenetik ve genotoksik etkilerini araştırmak için kullanılmıştır. Allium cepa yumruları Penoksulam'ın ½xEC50, EC50 ve 2xEC50 konsantrasyonlarına, saf sua(negatifakontrol) ve Metilmetansülfonat (MMS, 10appm, pozitifakontrol) 24, 48, 72 ve 96 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Penoksulam kontrol grubuna göre kök büyümesinin azalmasına neden olmuş ve Mitotik İndeks (Mİ) değerini azaltarak sitotoksik etki, kromozom anormalliklerini (KA'lar, anafaz köprüsü, kalgın kromozom, bozulmuş ana-telofaz, poliploidi ve yapışıklılık) ve DNA hasarını istatistiksel olarak artırarak genotoksikaetki göstermiştir. Sıvıakromatografi-tandem kütle spektrometresia(LC-MS/MS) A. cepa kök meristem hücrelerindeki Penoksulam'ın miktar tayinini belirlemek için kullanılmıştır. Bu sonuçları doğrulamak için Penoksulam'ın bitkilerdeki sito-genotoksisitesinde ortaya çıkan daha ileri moleküler toksikolojik değerlendirmelere ihtiyaç vardır. AnahtaraKelimeler: Penoksulam, Allium testi, Komet testi, Kromozomal Bozukluklar
Özet (Çeviri)
Penoxsulamais a new post-emergenceaherbicide used on rice crops for annual grasses, broadleaf weeds, and sedges control, either grown through transplanting or direct dry or direct seeding methods of planting. Penoxsulam acts through inhibition of the Acetolactate Synthase (ALS), controlling cell division cessation and subsequent growth processes in plants. In this study, Allium ana-telophase and comet assay were used to examine the cyto-genotoxic effects of herbicide Penoxsulam on Allium cepa roots. Allium cepa bulbs were exposed to ½xEC50, EC50 and 2xEC50 concentrations of Penoxsulam, distilledawater (negativeacontrol) and Methyl methanesulfonate (MMS-10 ppm, positive control) for 24, 48, 72 and 96 h. Penoxsulam showed a cytotoxic effect by reducing root growth and mitotic index (MI), a genotoxic effect because it statistically increased chromosome aberrations (CAs, anaphase bridge, chromosomal laggards, disturbed anaphase-telophase, polyploidy and stickiness) and DNA damage as compared to control. Liquid chromatography-tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) was also used for quantitative analysis of Penoxsulam in A. cepa root meristem cells. Further molecular toxicological evaluations associated in the cyto-genotoxicity of penoxsulam on plants are needed to confirm these results.