Çift yıldız sistemlerinde yaşanabilir bölge sınırlarının hesaplanması
Calculation of habitable zone boundaries in binary star systems
- Tez No: 554390
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TANRIVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: Çift yıldızlar, Ötegezegen, Yaşanabilirlik, Yaşanabilir Bölge, Binary Stars, Exoplanets, Habitability, Habitable Zone
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yaşanabilir ötegezegenleri çalışmak astronomi de hızla genişleyen bir alandır. Bir ötegezegenin yaşanabilir olup olmadığını anlamanın yolu, yörüngesinde dolandığı yıldızın yaşanabilir bölgesini incelemekten geçer. Yaşanabilir bölgenin sınırları gezegenin kimyasal kompozisyonu, gezegen atmosferi, yıldız evrimi, yıldızın ışınım gücü gibi birçok parametreye bağlıdır. Yıldızın büyüklüğü ve ışınım gücü, yaşama elverişli bölgenin, yıldızdan ne kadar uzakta olabileceğini belirlemektedir. Bu tez çalışmasında genel olarak eş yarıçaplı çift yıldız sistemlerinde yaşanabilir bölge sınırlarının hesaplanması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak seçtiğimiz model çift yıldız sistemleri ve ayrıca birçok sistem için otomatik olarak yaşanabilir bölge hesabı yapacak excel yaygın çalışma sayfası oluşturulmuştur. Hesaplamalar yapılırken Kopparapu (2013) tarafından oluşturulan iklim modeli dikkate alınmış ve Güneş Sistemi için verilen akı değerleri kullanılarak yaşanabilir bölge sınır uzaklıkları hesaplanmıştır. Çalışmada yapılan hesaplamalar eşyarıçap-eş ışınım gücü ve eşyarıçap-farklı ışınım gücüne sahip model çift yıldız sistemlerine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The study of habitable exoplanets is a rapidly expanding field in astronomy. The way to determine whether an exoplanet is livable is to examine the habitable zone of the star in which it orbits. The boundaries of the habitable zone depend on many parameters such as the chemical composition of the planet, the atmosphere of the planet, the evolution of stars, and the luminosity of the star. The size of the star and its luminosity determine how far the habitable zone may be from the star. In this study, it is aimed to calculate the habitable zone boundaries in binary star systems with same radius. For this purpose, we selected the model of the binary star systems an also for many systems automatically calculate the habitable zone excel common worksheet has been created. While making the calculations, climate model created by Kopparapu (2013) was taken into consideration and habitable zone boundaries distances were calculated by using flux values given for Solar System. The calculations in the study were applied to the model binary star systems having the same radius-same luminosity and the same radius-different luminosity.