Human papilloma virüsü (HPV) bilgi ölçeği'nin türkçe geçerlik ve güvenirliği
Validity and reliability of the turkish version of human papilloma virus knowledge scale
  1. Tez No: 554411
  2. Yazar: FEYZA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: HPV bilgisi, HPV tarama testleri, HPV aşısı, HPV bilgi ölçeği, HPV knowledge, HPV screening tests, HPV vaccine, HPV information scale
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği'nin Türkçe geçerlik ve güvenirliğini yapmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, metodolojik araştırma tasarımında yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, Şubat - Mayıs 2019 tarihleri arasında, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Üroloji AD, Cildiye AD ve Genel Cerrahi AD polikliniklerine herhangi bir nedenle başvuran, dahil edilme kriterlerini karşılayan 920 katılımcı oluşturmaktadır. Çalışmada, konu ile ilgili literatür esas alınarak geliştirilen kadın (58 soru) ve erkek (54 soru) veri toplama formları ile Human Papilloma Virüsü Bilgi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın uygulanmasında, öncelikle dil ve kapsam geçerliği yapılmıştır. Takiben ön uygulama ile formlara son hali verilmiştir. Uygulama için gerekli etik ve kurumsal izinler alınmıştır. Veri toplama formları mahremiyetin sağlandığı uygun bir ortamda ortalama 25-35 dakika, katılımcılar tarafından cevaplanmıştır. Uygulamadan iki hafta sonra tekrar test yapılmıştır. Ölçeğin geçerlik analizinde, kapsam ve yapı geçerliği incelenirken güvenirlik analizinde, iç tutarlılık kat sayısı, madde güçlüğü ve ayırt ediciliği indeksleri, test- tekrar test yöntemleri uygulanılmıştır. Bulgular: Çalışmanın kapsam geçerliği sonucunda, ölçekte 33 maddeye yer verilmiştir. Çalışmanın kapsam geçerlik indeksi=0.96 olarak hesaplanmıştır. Varimaks eksen döndürme işlemi ile yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda, ölçekte toplam varyansın % 64.56'sını açıklayan ve faktör yükleri 0.54 ile 0.80 arasında değişen dört faktör belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinde, keşfedilen dört faktör doğrulanmıştır. Ölçeğin, Cronbach α değeri 0.96 olarak hesaplanmıştır. Madde güçlük indeksi ve ayırt ediciliği aynı anda düşük olan dört maddenin (16., 31., 32., ve 33) iç tutarlığı zayıflattığı gözlenmiştir. Test - tekrar test sonuçlarının her iki uygulamada benzer olduğu ve iç tutarlığı yansıttığı bulunmuştur. Sonuç: Ölçeğin orijinal formu ile benzer yapıda, geçerli ve güvenilir olduğu bulunmuştur. Ölçeğin Türkçe formunun ülkemizde HPV ile ilgili mevcut durumu saptamak için aynı zamanda sağlık eğitimleri öncesi ve sonrası kullanabileceği önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Materials and Methods: The study was conducted in methodological research design. The sample of the study consisted of 920 participants who were admitted to the outpatient clinics of Gülhane Education and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Urology, Dermatology, General Surgery between February and May 2019 and who met the inclusion criteria. In this study, female (58 questions) and male (54 questions) data collection forms and Human Papilloma Virus Knowledge Scale were used. In the implementation of the study, first language and content validity was made. The forms were finalized with pre-application. Ethical and institutional permits were obtained for implementation. The data collection forms were answered by the participants on average 25-35 minutes in a suitable environment where privacy was provided. After two weeks, the test was repeated. In the validity analysis of the scale, while the content and structure validity were examined, internal consistency coefficients, item difficulty and discrimination indexes, test-retest methods were applied in the reliability analysis. Results: As a result of the content validity of the study, 33 items were included in the scale. Content validity of the study was calculated as = 0.96. As a result of the explanatory factor analysis performed with varimax axis rotation, four factors were determined, ranging from 0.54 to 0.80, explaining 64.56% of the total variance in the scale. In confirmatory factor analysis, the four factors discovered were confirmed. Cronbach α value of the scale was calculated as 0.96. It was observed that the four items (16, 31, 32, and 33), which had a low incidence index and differentiation at the same time, weakened the internal consistency. Test - retest results were found to be similar and reflect internal consistency in both applications. Conclusion: The scale was found to be valid and reliable in the same way as the original form. It is suggested that the Turkish version of the scale can be used in our country to determine the current state of HPV knowledge and to use it before and after health education.