Acil serviste ideal takip süresi ve maliyet etkin yaklaşım
Ideal follow-up time and cost effective approach in emergency department
- Tez No: 554412
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Beşli seviyeli triyaj sınıflandırması, Faliyet tabanlı maliyetlendirme, İdeal takip süresi, Maliyet etkin yaklaşım, Süreç analizi, Five-level triage classification, Activity-based costing, Ideal follow-up time, Cost-effective approach, Process analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hasta yoğunluğu ve aciliyeti, yaşlanan nüfusa bağlı artan başvuru oranları, teknolojik gelişmeler, artan hasta talepleri ve mali nedenlerle tasarruf tedbirleri, acil servis süreçleri üzerindeki baskıyı arttırmaktadır. Kalabalığa bağlı AS'de artan bekleme süresi, verilen bakımın kalitesinin düşmesi, hastane yatış sürelerinin uzaması ve hastane yatak kapasite azlığının, toplumsal, ekonomi ve sağlık hizmetleri açısından kaygı oluşturduğu belirtilmektedir. Hasta çeşitliliği ve yoğunluğu nedeniyle kullanılan kaynak sayısının fazla olmasıda, acil servislerin hastane gelir-gider maliyetindeki payını önemli ölçüde etkilediği belirtilmektedir . Yapılan bu çalışmada da AS'deki sorun kaynakları belirlenip, süreç işleyişinin nasıl düzenlenebileceği ve AS'lerin nasıl daha verimli kullanılabileceği, artan hasta yükü ile nasıl başa çıkılabileceğinin incelenmesi amaçlandı. Seviye gruplarına ve hastalık tanılarına göre AS'de ideal takip süresi ne olmalı sorusuna yanıt arandı. İdeal takip süresi içerisinde ideal iş gücü ve kaynak kullanımı ile maliyet etkin yaklaşım belirlenerek, ideal maliyetin ne olması gerektiği araştırıldı. Bu süreçlerin iyileştirilmesi ile AS yoğunluk sorununa çözüm bulunabileceği ve maliyet oranlarının düşürülebileceği düşünüldü. Bu çalışmanın temel amacı acil serviste ideal takip süresini belirlemek ve hasta maliyetini etkileyen faktörleri belirleyerek bu süre zarfındaki ideal maliyeti bulmaktı. Bu çalışmada, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp AD. bünyesinde prospektik, kesitsel ve gözlemsel olarak 1171 hasta incelendi. Çalışmada 5 seviyeli triyaj sınıflandırması kullanıldı. Her seviye için AS'ye en sık başvuran alt hastalık grupları (Tablo 3.1) seçildi. Bu hastalar için (Şekil 3.1 ve Şekil 3.2) akış basamakları oluşturularak süreç analizi gerçekleştirildi. Süreç analizi ile her hastalık tanısı ve seviye grupları için ideal takip süresinin belirlendi. Süreç analizi ile her bir basamakta hasta için kullanılan kaynak, uygulanan işlem, harcanan iş gücü gibi faaliyetler belirlendi. Faliyet tabanlı maliyetlendirme sistemi ile süreç analizinde belirtilen bu faaliyetlerin maliyetleri hesaplandı. Faaliyet merkezleri oluşturularak elde edilen maliyeler bu merkezlere dağıtıldı. Sonuç olarak her seviye için hasta başı ortalama maliyetler bulundu. Bu çalışmada süreç analizi ve faaliyet tabanlı maliyetlendirme kullanılarak, her seviye için ideal takip süresi ve ideal maliyet belirlendi. Çalışmanın sonucuna göre; Seviye 1 hastalar için ideal takip süresi ortalama 226 dakika olup, ideal maliyet kişi başı ortalama 754 ₺'dir. Seviye 2 hastalar için ideal takip süresi ortalama 191,81 dakika olup, ideal maliyet kişi başı ortalama 884,53 ₺'dir. Seviye 3 hastalar için ideal takip süresi ortalama 170 dakika olup, ideal maliyet kişi başı ortalama 312,67 ₺'dir. Seviye 4 hastalar için ideal takip süresi ortalama 73,51 dakika olup, ideal maliyet kişi başı ortalama 147,36 ₺'dir. Seviye 5 hastalar için ideal takip süresi ortalama 22,39 dakika olup, ideal maliyet kişi başı ortalama 99,17 ₺'dir. Bu sonuçlar göz önünde bulundurularak AS'de ideal hasta takip süresi kritik hastalar için ortalama 4 saat civarında tespit edildi. Seviye 4-5 için bu sürenin daha kısa olduğu tespit edildi. Hastaların aciliyet seviyesinin artmasıyla hem AS'de kalış süresinin arttığı hem de maliyetlerinin arttığı tespit edildi. Yapılan bu çalışmada AS'de hasta takibi süresinin 4-6 saati geçmemesi gerektiği, uzayan yatış kararları ile AS'in maliyet oranlarının artacağı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Patient crowds and urgency, increasing rates of visit due to aging population, technological developments, increasing patient demands and saving measures due to financial reasons increase the pressure on emergency services processes. Increased waiting time in the emergency room due to overcrowding, decreasing the quality of care provided, prolongation of hospital stay and shortage of hospital beds are stated to cause anxiety in terms of social, economic and health services. It is stated that the number of resources used due to patient diversity and intensity significantly affects the share of emergency services in hospital income-expenditure cost. In this study, it was aimed to determine the problem sources in the emergency room, how the process operation could be regulated and how the emergency services could be used more efficiently, and how to deal with the increased patient load. Searched for an answer to the question what should be the ideal follow-up period in emergency services according to level groups and disease diagnoses. In the ideal follow-up period, the ideal workforce and resource utilization and cost effective approach were determined and the ideal cost was investigated. It was thought that a solution could be found to the emergency service crowd problem and the cost ratios could be reduced with the improvement of these processes. The main aim of this study was to determine the ideal follow-up period in the emergency department of the patients and to find the ideal cost of the patients by determining the factors affecting the cost of the emergency service. The main aim of this study was to determine the ideal follow-up period in the emergency department and to determine the factors affecting the cost of the patient and to find the ideal cost during this period. In this study, 1171 patients were examined prospectively, cross-sectional and observational in the Ankara University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine.5-level triage classification was used in the study. For each level, sub-disease groups (Table 3.1), which are the most commonly applied to the emergency department, were selected. For these patients (Figure 3.1 and Figure 3.2), flow steps were performed and process analysis was performed. With the process analysis, the ideal follow-up period for each disease diagnosis and level groups was determined. Activities, such as used resource, applied transaction, spent labor force were determined for patient in each step with process analysis. The costs of these activities, which are stated in the process analysis with the activity based costing system, were calculated. Establishing activity centers and the finances obtained were distributed to these centers. As a result, the average cost per patient was found for each level. In this study, using process analysis and activity based costing, ideal follow-up time and ideal cost were determined for each level. According to the results of the study; The ideal follow-up time for level 1 patients, the mean is 226 minutes, the mean cost per person is 754 Turkish Liras (₺). The ideal follow-up time for level 2 patients, the mean is 191.81 minutes, the mean cost per person is 884,53 ₺. The ideal follow-up time for level 3 patients, the mean is 170 minutes, the mean cost per person is 312,67 ₺. The ideal follow-up time for level 4 patients, the mean is 73.51 minutes, the mean cost per person is 147,36 ₺. The ideal follow-up time for level 5 patients, the mean is 22.39 minutes, the mean cost per person is 99.17 ₺. Based on these results, the average patient ideal follow-up time in the emergency room was determined as approximately 4 hours. For Level 4-5, this time was shorter. With the increase in the urgency of the patients, it was determined that both the duration of stay in the emergency room increased and the costs increased. In this study, it was determined that the follow-up period in the emergency room should not exceed 4 to 6 hours, and that the cost ratios of the emergency department would increase with the extended hospitalization decisions.