Anadolu mandalarında meme bezi lenf düğümünün ultrasonografik muayenesi
Ultrasonographic examination of mammary gland lymph node in Anatolian buffaloes
- Tez No: 554450
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI AHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anadolu mandası, Ultrasonografi, Meme bezi, Lenf yumrusu
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, Anadolu Mandalarının sağlıklı meme bezlerinin supramammar lenf yumrularının büyüklükleri ultrasonografik yöntemle belirlenmiştir. Meme bezinin sağlık durumu Californiya Mastitis Testi (CMT), ve Somatik Hücre Sayısı (SHS) ile ortaya konulmuştur. Çalışma materyalini Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim ve Araştırma Çiftliği'nde bulunan, yaşları 4-10 yaş arasında değişen 16 baş Anadolu Mandası oluşturdu. Superfisyel supramammar lenf yumrusunun ultrasonografik muayenesi 7.5 MHz'lik linear prob ile gerçekleştirildi. Lenfin ölçüsü transuder ile direk yöntemle belirlenmiştir. Sağlıklı manda meme bezi lenf yumrularının ortalama sağ meme lenf yumrusunda 3,06 cm, sol meme lenf yumrusunda ise 2,98 cm büyüklüğünde olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study, the size of the supramammar lymph nodes of healthy mammary glands of the Anatolian Mandal were determined by ultrasonographic method. The health status of the mammary gland was demonstrated by the California Mastitis Test (CMT) and Somatic Cell Count (SHS). The study material consisted of 16 Anatolian Mandates in Afyon Kocatepe University Faculty of Veterinary Education and Research Farm, aged between 4-10 years. Ultrasonographic examination of the superficial supramammar lymph node was performed with a 7.5 MHz linear probe. The size of the lymph was determined by direct method. The average mammary lymph nodes of the healthy buffalo mammary gland lymph nodes were 3.06 cm in the right breast lymph node and 2.98 cm in the left breast lymph node.