Sığırlarda oküler yassı hücreli karsinomların histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak araştırılması
Histopathological and immunohistochemical study of ocular squamous carcinomas in cattle
  1. Tez No: 554451
  2. Yazar: HATİCE BEŞEREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER BEYTUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Cattle, Histopathology, Immunohistochemistry, Ocular Squamous Cell Carcinoma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesine sunulan göz kitleli sığırlardan alınan biyopsi örneklerinin histopatolojik ve immünohistokimyasal olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada, 30 sığıra ait oküler yassı hücreli kanser (OYHK) kitlesi materyal olarak kullanıldı. Makroskobik olarak, lezyonların özellikle göz kapaklarında karnabahar görünümde ve gözün deformasyonuna neden olan değişen büyüklüklerde kitlelerden oluştuğu görüldü. Tümöral kitlelerden alınan kesitler hematoksilen-eozin ile boyandıktan sonra, seçilen kesitler keratin markırları [Yüksek Moleküler Ağırlıklı Sitokeratin (HMWCK), Sitokeratin 5/6 (CK5/6), Pan-Sitokeratin (PanCK)], p53, Ki-67, Vimentin, CD3, CD79αcy ve Tümör Nekroz Faktör-alfa (TNF-α) ile boyanarak immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Histopatolojik olarak, tümörlerin eozinofilik sitoplazmalı hücreler tarafından oluşturulan adacıklar ile bunların merkezinde bulunan keratin incilerinden oluştuğu görüldü. Tümörlerde sık mitotik figürler ile destek dokusunda şiddetli yangısal infiltrasyonlar görüldü. Olguların 14'ünün kötü, 11'inin iyi ve 5'in ise orta derecede diferansiyasyon gösterdiği belirlendi. İmmünohistokimyasal olarak, HMWCK ile boyamalarda tümöral adacıkların şiddetli sitoplazmik pozitif reaksiyonu görüldü. CK5/6 boyama ile yine neoplastik hücrelerin sitoplazmik pozitif oldukları görüldü. PanCK boyamada, HMWCK ve CK5/6 markırlarında olduğu gibi, neoplastik proliferasyonların pozitif boyandıkları, destek dokusu ve yangısal infiltrasyonlar arasında az sayıda tümör hücresinin kolayca ortaya konulabileceğini gösterdi. p53 boyamada pozitif reaksiyonun neoplastik adacıklarda özellikle periferik tümör hücrelerinde oluştuğu tespit edildi. Tümör hücrelerinin Ki-67 nükleer pozitif oldukları açık olarak tespit edildi. Vimentin boyamada neoplastik proliferasyonlar arasında sadece destek bağ dokusunun şiddetli pozitif olduğu görüldü. Neoplastik dokularda yaygın CD3+ T lenfosit infiltrasyonu ile daha az sayıda CD79αcy+ B lenfosit ve plazma hücresinin bulunduğu gözlendi. TNF-α pozitif reaksiyonun tümör hücrelerinin sitoplazmasında ve özellikle periferik hücrelerde daha yoğun oluştuğu dikkati çekti. Sonuç olarak, tümöral dokuların tipik histopatolojik özellikleri ve keratin antikorlarına karşı pozitif reaksiyonlarına dayanılarak tüm olgular invaziv OYHK olarak tanımlandı. Özellikle HE boyamalarda, bazı vakalarda neoplastik proliferasyonların az olması ve kitlelerde yaygın nekroz, kanama ve şiddetli yangısal infiltrasyonların tümör dokusunu maskelemesi nedeniyle, OYHK olgularında identifikasyon için özellikle keratin antikorların diyagnostik açıdan önemi açık olarak ortaya konuldu. Anahtar Kelimler: Sığır, Histopatoloji, İmmünohistokimya, Oküler Yassı Hücreli Karsinom
Özet (Çeviri)
The aim of this study is the histopathological and immunohistochemical evaluation of the biopsy specimens from cattle with eye masses presented to the University of Kafkas, Faculty of Veterinary Medicine, Animal Hospital. In the study, ocular squamous cell carcinomas of 30 cattle were used as material. Grossly, the lesions in eyelids were commonly cauliflower-appearing mass, varying of size, and was caused to the deformation of eyes. After the slides from the tumor masses were stained with the hematoxylin and eosin (HE), selected some were stained with Avidin-Biotin-Peroxidase Complex Technique (ABC) for keratin markers [High Molecular Weighted Cytokeratin (HMWCK), Cytokeratin 5/6 (CK5/6), Pan-Cytokeratin (PanCK)], p53, Ki-67, Vimentin, CD3, CD79αcy and Tumor Necrosis Alpha and was examined immunohistochemically. The histopathological examination found that tumors consisted of the islands formed by cells having eosinophilic cytoplasm and centrally formed keratin pearls. Tumor masses showed often mitotic figures and inflammatory cell infiltrations in the tumorous stroma. 14 cases out of 30 tumors revealed poor differentiation; 11 cases showed well differentiation, and 5 cases were moderately differentiated. Immunohistochemically, a severe positive reaction in the cytoplasm of tumor cell islands for HMWCK was detected. It was also detected cytoplasmic staining to PanCK in all neoplastic cells. Like HMWCK and CK5/6 stainings, neoplastic proliferations revealed an evident positive staining for PanCK and strong immunostaining of few tumors cells facilitated their easy identification among inflammatory infiltrate and tumor stroma. Tumor cells showing a strong reaction to p53 were detected in the periphery of the tumor islands. Tumor cells revealed a clear nuclear positive staining for Ki-67. It was observed that only tumorous stroma among the neoplastic proliferation was severely immunolabeled for vimentin. High numbers of CD3+ T lymphocytes, but a few numbers of CD79αcy+ B cells and plasmocytes were found in the neoplastic proliferation. TNF-α positive reaction occurred mainly in the cytoplasm of peripherally located tumor cells in the islands. In conclusion, based on the typical histopathological features of tumorous tissues and positive reactions to the keratin antibodies, all cases were identified as an invasive OSCC. In particular, in some cases which had a few neoplastic cells and they were masked by common necrosis, hemorrhages and an intense inflammatory infiltration in the HE stained sections, it was provided the diagnostic importance of keratin antibodies in the identification of OSCC cases.