KOBİ'lerde kurumsal yönetim uygulamaları: Düzce ili örneği
Corporate governance practices in SMES: An application in Duzce
  1. Tez No: 554520
  2. Yazar: SONGÜL BAŞER TOPKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, KOBİ, Düzce, Corporate Governance, SME, Duzce
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Kurumsal yönetim, tüm işletmelerde olduğu gibi Küçük ve Orta Büyüklükte İşletmelerde (KOBİ) de tek bir lidere dayalı yönetim anlayışının ortadan kaldırılmasına, işletmelerin güç kazanmasına ve bulundukları piyasalarda rekabet güçlerini artırarak sürdürülebilirliği yakalamalarına ortam ve imkân sağlayan bir yönetim anlayışıdır. Bu noktada, KOBİ'lerin kurumsal yönetimi uygulayabilmeleri ya da uygulamaya yönelmeleri son derece önemli ve etkili olacaktır. Bu araştırmanın amacı, Düzce ilinde faaliyette olan KOBİ'lerin, belirlenen ölçütler doğrultusunda kendi yapılarında kurumsal yönetimi uygulayabilme düzeylerini ve kurumsal yönetime bakış açılarını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve veriler anket aracılığıyla toplanmıştır. Çalışmanın evrenini, Düzce'de faaliyette olan toplam 15,100 adet KOBİ oluşturmuştur. Evrenin büyüklüğünden dolayı örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 383 KOBİ ile yapılan anket çalışmasına ait veriler analiz için uygun bulunmuştur. Elde edilen veriler, SPSS 22.00 paket programında analiz edilmiştir. İstatistiki analizlerde faktör analizi, korelasyon analizi, tek yönlü ANOVA, bağımsız örneklem t-testi ve frekans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, kurumsal yönetim dört aşamada (farkına varma, benimseme, itibar ve uygulama) değerlendirilmiş ve Düzce'deki KOBİ'lerin kurumsal yönetimin farkında oldukları belirlenmiştir. KOBİ'lerin araştırma kapsamında kurumsal yönetime ilişkin belirlenen uygulamaları, bazen uygulayıp bazen uygulamadıkları tespit edilmiştir. Dolayısıyla bu durum, Düzce'deki KOBİ'lerin kurumsal yönetim uygulamalarını henüz benimsememiş olduklarını göstermektedir. Fakat KOBİ'lerin kurumsal yönetim gündemini ve ilgili kurumların faaliyetlerini zaman zaman takip ederek kurumsal yönetim konusunda aldıkları eğitimleri mevcut uygulamalarına yansıtmaları, kurumsal yönetim hakkında bilgi sahibi olduklarını ve bu konuda istekli olduklarını göstermiştir. Ayrıca KOBİ yetkililerinin bazı demografik özelliklerine göre kurumsal yönetimin uygulanabilirliğine yönelik bakış açıları arasında olumlu yönde farklılıklar olduğu; KOBİ'lerin hukuki yapılarına, faaliyet sürelerine, sektörlerine ve çalışan sayısı ölçeğine göre kurumsal yönetimi uygulama düzeyleri arasında anlamlı ve olumlu yönde farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu farklılıklar hem KOBİ sahip ya da yöneticilerinin hem de işletmelerin özelliklerinin kurumsal yönetimin uygulanabilirliği üzerinde etkisi olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
As in all enterprises, corporate governance provides the opportunity to eliminate the management approach based on a single leader in Small and Medium-Sized Enterprises (SMEs), to gain power and to sustain sustainability of competitiveness in the markets in which they exist. At this point, it will be extremely important and effective for SMEs to implement or implement corporate governance. The aim of this research is to reveal the level of corporate governance in their own structure and the perspectives of corporate SMEs in Düzce. Quantitative research method was used in the research and the data were collected through the questionnaire. The universe of the study consists of 15,100 SMEs operating in Düzce. Due to the size of the universe, a total of 383 SMEs were surveyed using the sampling method. The data were analyzed in SPSS 22.00 package program. Factor analysis, correlation analysis, one-way ANOVA, independent sample t-test and frequency analysis were used in statistical analysis. As a result of the research, Corporation governance was evaluated in four stages (recognition, adoption, reputation and application) and it was determined that SMEs in Düzce were aware of corporate governance. It has been determined that SMEs sometimes apply and sometimes do not implement the practices related to corporate governance. Therefore, this situation shows that SMEs in Düzce have not yet adopted corporate governance practices. However, by following the corporate governance agenda of SMEs and the activities of the related institutions from time to time, they showed that they have been informed about the corporate governance in their current practices, they have knowledge about corporate governance and they are willing to do so. In addition, there are positive differences between the perspectives of SME officials regarding the applicability of corporate governance according to some demographic characteristics; According to the legal structures, activity periods, sectors and number of employees of SMEs, there were significant and positive differences between the levels of corporate governance. These differences have shown that the characteristics of both SME owners or managers and enterprises have an impact on the applicability of corporate governance.