Hesaplanmış maddi olmayan varlık yöntemiyle entelektüel sermayenin hesaplanması: Türkiye bankacılık sektörü örneği
Calculating intellectual capital with calculated intangible assets method: The case of the banking sector in Turkey
- Tez No: 554521
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Entelektüel Sermaye, Banking, Intellectual Capital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Entelektüel sermaye, firmaların piyasa değerleri ve defter değerleri arasındaki farklılığı açıklaması açısından günümüzde oldukça önem arz etmeye başlamıştır. Özellikle maddi varlıkları açısından yüksek yatırımlara sahip olmayan sektörlerde firma değerleri, entelektüel varlıkları ile oluşmaktadır. Entelektüel varlıkları hesaplamada bir çok yöntem ortaya çıkmıştır. Hesaplanmış Maddi Olmayan Varlık Yöntemi, firmaların vergi öncesi karlılıkları, sektör ortalama getirileri ve maddi duran varlıkları kullanılarak entelektüel varlıkları hesaplayan bir yöntemdir. Bu kapsamda bu çalışmada, Hesaplanmış Maddi Olmayan Varlık yöntemi kullanılarak Türkiye bankacılık sektöründeki bankaların entelektüel varlıkları hesaplanmıştır. Entelektüel varlıkları bu yöntem ile hesaplanan bankalar arasında belirleyici unsurlar ve farklılıkların olası sebepleri, çalışma sonucunda irdelenerek ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Intellectual capital has started to be very important in terms of explaining the differences between the market values and book values of firms. Especially in sectors that do not have high investments in terms of tangible assets, company values are formed by intellectual assets. There are many methods for calculating intellectual assets. The Calculated Intangible Asset Method is a method of calculating intellectual assets using pre-tax profitability, sector average returns and tangible fixed assets of companies. In this context, the intellectual property assets of banks in Turkey's banking sector was calculated using the Calculated Intangible Asset Method in this study. The possible causes of the determinants and differences among banks whose intellectual assets are calculated by this method are presented at the result of this study.