Selçuklular Devri siyâsetnâmelerine göre devlet adamının niteliği
The features of a statesman according to political treatise of Seljukians Age
  1. Tez No: 554537
  2. Yazar: MÜŞERREF ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET HARMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Tarih, Philosophy, History
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, devlet adamı, siyâset, siyâsetnâme, vasıf…, state, statesman, politics, political treatises, qualities..
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Türk-İslâm tarihinin en önemli dönemlerinden biri olan Selçuklular devrinde yazılan siyâsetnâmelerden hareketle, başarılı bir devlet adamının, sahip olması gereken vasıfların ortaya konulmasını amaçlamaktadır. Çalışma temel kavramların izahını içeren bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, Selçuklular döneminde telif edilen siyâsetnâmeler ve yazarları tanıtılmış, ikinci bölümde ise bu siyâsetnâmelerden hareketle devlet adamının sahip olması gereken vasıflar ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to present the qualities which a successful statesman has to own ,based on the political treatises written in the Seljukian ages, one of the most important ages of Turk-Islam history. This study consists of an introduction explaining the basic concepts and two main parts. In the first part,the political treatises compiled during Seljukian ages and their authors are introduced. In the second part,the qualities which a statesman has to own are presented ,based on these political treatises.