Tefhîmu'l-Kur'ân Tefsiri'ndeki hadislerin tahric ve değerlendirilmesi–VII. cilt-
Identifying and assessment of the hadith in Koran commentary, tafhim ul-Koran –Volume VII.-
- Tez No: 554538
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mevdûdî, Tefhîmu'l-Kur'ân, Tahric, Kütüb-i Tis'a, Hadis, Tefsir, Mavdudee, Tafheemu'l Qur'an, Takhrij, Kutub-u Tis'a, Hadith, Commentary (Tafseer)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
“Tefhîmu'l-Kur'ân Tefsiri'ndeki Hadislerin Tahric ve Değerlendirilmesi –VII. Cilt-”isimli çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Hadis ilmi ile Tefsir ilminin ilişkisi, Tahric ilminin önemi, Ebu'l-Alâ Mevdûdî'nin hayatı, eserleri ve Tefhîmu'l-Kur'ân isimli tefsiri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde ise Tefhîmu'l-Kur'ân'ın VII. cildinde geçen merfu hadislerin tahrici yapılmaya çalışılmıştır. Araştırmada hadislerin öncelikle Kütüb-i Tis'a'daki yerlerini, daha sonra Kütüb-i Tis'a'ya ek olarak İbn Huzeyme ile İbn Hıbbân'ın Sahihlerinde ve Hâkim'in el-Müstedrek'indeki yerlerini tahric etmek ve sıhhat durumları hakkında bilgi vermek amaçlanmıştır. İlk olarak hadislerin Tefhîmu'l-Kur'ân'da aktarıldığı şekliyle Kütüb-i Tis'a'daki yerleri tespit edilmiştir. Kütüb-i Tis'a'da bulunamayan hadisler geçtiği diğer kaynaklardan aktarılmıştır. Hadislerin ravileri arasında zayıf diye itham edilenler varsa bunlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Sıhhat durumlarını tespit ederken ise Buhârî ve Müslim'in Sahih'inde geçen hadisler aksi bir durum tespit edilmediği sürece sahih kabul edilmştir. Tirmizî'nin Sünen'inde geçen rivayetler Tirmizî'nin vermiş olduğu hükümlerle aktarılmıştır. Bunlar dışındaki rivayetlerde ise hadis alimlerinin verdikleri hükümler ve hadisin ravilerinin güvenilirlik durumu dikkate alınarak hadislerin sıhhat dereceleri belirlenmeye çalışılmıştır. Hadislerin geçtiği kaynaklar ve sıhhat durumları tablolandırılarak her bir hadisin geçtiği kaynakların bir arada görülebilmesi sağlanmıştır. Sonuç kısmında ise araştırmadan elde edilen veriler doğrultusunda Tefhîmu'l-Kur'ân'ın VII. cildindeki rivayetlerin sahih ve hasen olanlarının zayıf rivayetlere oranla fazla olduğu, rivayetlerin büyük çoğunluğunun Kütüb-i Tis'a'da mevcut bulunduğu ve güvenilir olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation and Takhrij of the hadiths in the commentary Tafheemu'l Qur'an VII. tome. This study consists of two sections. In the first section, the relationship between the science of Ha-diths and the science of commentary (Tafseer) and the importance of the science of Takhrij is mostly highlighted. And some information is given about the life of Ebu'l A'la Mavdudee, his works and his commentary Tafheem'ul Qur'an. İn the second section, takhrijs of the raised chai-ned(marfu') hadiths mentioned in the VII. tome of the Tafheemu'l Qur'an are tried to be done. In this research; firstly, it is aimed to find the places of the hadiths in Kutub-u Tis'a and after, addition to Kutub-u Tis'a in the sound hadiths collection of Ibn-i Huzaima and Ibn-i Heeb-ban and in the Mustadrak of Haakim and give information about the accuracy of them. First of all, the places of the hadiths in Kutub-ı Tis'a are found as in the shape they are quoted in Taf-heem. The ones that are not mentioned in Kutub-u Tis'a are quoted from their corresponded so-urces. If there are some hadith narrators considered as weak, these oness are tried to be determi-ned. This is done by making comparisons with the ones in Bukharee and Muslim by admitting them as the sound ones if there are not any exceptions considered about them. The narrations given in Tirmeezee are quoted with the judgements and provisions of Tirmeezee. And about the ones out of these narrations, their accuracy is tried to be determined by taking their narrators' reliability and trustworthiness and the judgements and provisions of the scholars of the science of the Hadith into account. The sources of the Hadiths and their accuracy are charted to make them seen altogether easily. In the conclusion section, by the information obtained from the research it is determined and understood that the sound and fairly reported narrations are more than the weak ones in the VII. tome of Tafheemu'l Qur'an, and most of the narrations are also present in Kutub-u Tis'a and they are reliable.