Toplumsal bellek ve mekânsal temsiller: Tillo (Siirt) örneği
Social memory and spati̇al representations: Case of Tillo (Siirt)
  1. Tez No: 554545
  2. Yazar: SÜLEYMAN CENGİZ EGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURETTİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Sosyoloji, Geography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Tillo, Toplum, Bellek, Mekân, Çokkültürlülük, Tillo, Society, Memory, Space, Multiculturalism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Tillo, toplumsal özellikleri ve İslam dinine ait fiziki yapıları ile kendine has bir mekân özelliği göstermektedir. Hem yöresel hem de ulusal anlamda tanınırlığı yüksek olan ilçede yaşayanların gündelik yaşam pratiklerinin mekân üzerindeki yansımaları öncelikli araştırma konumuz olmuştur. Tillo'ya ait toplumsal bellek öğeleri ve mekânın birbiri ile bağıntısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaçla literatür taraması yapılmış ve görüşme teknikleri uygulanarak bilgiye ulaşılmaya ve çözümlenmeye çalışılmıştır. Giriş kısmında Tillo'nun, coğrafi konumu ve tarihsel geçmişi, monografik tarzda tanıtılmaya çalışılmıştır. Birinci bölüm, araştırmanın kuramsal ve kavramsal çerçevesi, temel terminoloji ve konu hakkında günümüze kadar yapılmış çalışmalar üzerine kurgulanmıştır. İkinci bölümde Mekân-Toplum ve Bellek konuları irdelenmiştir. Üçüncü bölümde Kamusal Mekân Pratiği, Tillo örneği üzerinden ayrıntılı olarak anlatılmıştır. Sonuç bölümünde, konu ile ilgili bilgiler, görüşler detaylandırılarak sonuç ve öneriler temellendirilmiştir. Tillo'da bulunan medreseler, eğitim faaliyetlerine devam ederken, ilçede sosyal hayatı ve gündelik yaşam örüntülerini şekillendirmektedir. Tillo'da bulunan cas evler ve sabatların aile yapısı ve ev içi yaşam pratikleri üzerine kurgulanmış olduğu görülmektedir. Tillo'da turizm değeri olan dini figürlere ait yapılar fiziksel özellikleri beraber toplumsal pratikler ve halk inanışları üzerinden tanıtılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Tillo, with its social characteristics and physical structures belonging to the Islamic religion, shows its unique features. The reflections of the everyday life practices of the inhabitants of the district, which have high local and national recognition, have been the primary research subject. It is aimed to reveal the relationship between social memory elements and space. For this purpose, the literature was searched and it was tried to reach and solve the information by using interview techniques. In the introduction part, it is tried to introduce Tillo, geographic location and historical background in monographic style. The first part is based on the theoretical and conceptual framework of the research, basic terminology and the studies on the subject up to the present day. In the second part, the subjects of Space-Society and Memory are discussed. In the third chapter, the Public Space Practice is explained in detail in the Tillo example. In the conclusion section, information about the subject, the opinions are detailed and the results and recommendations are based. The madrasas in Tillo shape the social life and everyday life patterns in the district while continuing their educational activities. The cas homes and sabats in Tillo seem to have been built on family structure and home living practices. The structures of religious figures with tourism values in Tillo were tried to be introduced through their physical characteristics as well as social practices and folk beliefs.