Doğum şeklinin optimalite düzeyine ve konfora etkisi
Effect of the birth method on the level of optimality and comfort
- Tez No: 554599
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TÜLAY YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: doğum şekli, konfor, optimalite, postpartum konfor, birth method, comfort, optimality, postpartum comfort
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma, doğum şekillerinin optimalite düzeyine ve doğum sonu dönemdeki konfora etkisini değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. 198 normal spontan doğum (NSD) ile 173 sezaryen doğum (C/S) olmak üzere 371 gebe araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmacı tarafında katılımcılar için Optimalite İndeksi-Türkiye (Oİ-TR) ve Doğum Sonu Konfor Ölçeği (DSKÖ) doldurularak istatistiksel analizleri yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; C/S grubunun perinatal özgeçmiş indeksi (PÖİ) puanı 88,51±4,02, optimalite indeksi (Oİ) puanı 88,73±3,68 ve total optimalite indeksi (Total Oİ) puanı 88,51±2,74'tür. NSD grubunun ise PÖİ puanı 92,25±4,09, Oİ puanı 83,39±3,79 ve Total Oİ puanı 85,55±3,36 olarak bulunmuştur. Gruplarda, nonstres testi uygulanması, doğum eylemi sırasında destek veren kişinin olmaması, ten tene temasın sağlanmaması, doğumda sırt üstü yatırılması, indüksiyon uygulanması, epizyotomi uygulanması ve doğum sonu dönemde ilaç uygulanması gibi parametrelerin optimaliteyi düşürdüğü belirlenmiştir. DSKÖ sonuçlarına bakıldığında ise, C/S grubunun konfor puanı 88,71±15,99 bulunurken NSD grubunun 78,24±11,53 bulunmuş ve iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. Tüm bu sonuçlar doğrultusunda NSD grubunda fazla müdahale yapılmasına bağlı olarak optimalite düzeyinin düştüğü ve dolayısıyla doğum sonu konfor düzeyinin de olumsuz yönde etkilendiği belirlenmiştir. Bu konuda sağlık personelinin bilgilendirilmesi ve kanıta dayalı uygulamalarla ilgili eğitimlerin düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to evaluate the effect of birth method on the level of optimal and postpartum comfort. It is descriptive. 198 normal spontaneous delivery (NSD) with 173 caesarean section (C/S), total 371 participants were included. Optimalite Index-Turkey (OI-TR) and Postpartum Comfort Questionnaire (PPCQ) were used. As a result of the evaluations; the C/S group had a Perinatal Background Index (PBI) score of 88.51 ± 4.02, an Optimality Index score (OI) of 88.73 ± 3.68 and Total Optimality Score (Total Oİ) of 88,51±2,74. The NSD group had a PBI score of 92.25 ± 4.09, an OI score of 83.39 ± 3.79 and Total Optimality Score (Total Oİ) of 85,55±3,36. There are some parameters reducing optimality level, such as routine nonstress test, lack of support during the delivery, lack of skin to skin care, delivery in the position of the lithotomy, birth induction, episiotomy and postpartum drug administration. According to the PPCQ results, the comfort score of the C/S group was found 88.71 ± 15.99, while the NSD group had 78.24 ± 11.53 and significant difference was found. With all these results, it was determined that the level of optimal was decreased due to excessive intervention during NSD and consequently the postnatal comfort level was adversely affected. It is necessary to inform the health team about evidence-based practices.