Harran Ovası koşullarında ikinci ürün ayçiçeğinin fosforlu gübre isteğinin tesbiti üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 55469
  2. Yazar: YALÇIN SÖZBİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SUPHİ ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sunflower, Phosprous, Fertilizer, Seed Yield, Harran Plain
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HARRAN OVASI KOŞULLARINDA İKİNCİ ÜRÜN AYÇİÇE?İNİN (Helianthus Annus) FOSFORLU GÜBRE İSTE?İNİN TESBİTİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Yalçın SÖZBİLİCİ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı 1996 Sayfa: 32 Bu araştırma 1994-95 yıllarında Köy Hizmetleri Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü'nün Koruklu Talat DEMÎRÖREN Araştırma İstasyonunda yürütülmüştür. Yapılan bu araştırmada Harran Ovası'nda ikinci ürün olarak yetiştirilebilecek olan ürünlerden ayçiçeğinin fosforlu gübre ihtiyacının belirlenmesi amaç edinilmiştir. Araştırmada Hı hibrit ayçiçeği çeşidi kullanılarak sıra arası 70 cm, sıra üzeri ise 35 cm alınmıştır. Fosforlu gübrenin 0, 4, 8, 12, 16 kg/da konulan esas alınarak beş konu teşkil edilmiş ve bütün konulara 10 kg/da N gübre uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonucunda yapılan fosforlu gübre uygulamalarının verimi artına bir unsur olmadığı tesbit edildiğinden Harran Ovası'nda II. ürün ayçiçeği tanmı yapıldığında fosforlu gübre uygulamasına gerek olmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimler: Ayçiçeği, Fosfor, Gübreleme, Verim, Harran Ovası.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE REQUIREMENT OF FERTILIZER PHOSPHORUS FOR SECOND CROP SUNFLOWER UNDER THE CONDITIONS OF HARRAN PLAIN Yalçın SÖZBİLİCİ Harran University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department Of Field Crops 1996, Page: 32 This study has been carried out at Koruklu Talât Demiroren Experimental Station of Şanlıurfa Research Institute Of Rular Affairs in 1994-1995. In the study, it has been aimed to determine the optimum fertilizer phosphorus for the second crop sunflower. Hi Sunflower variety was used in this research. Sowing spacing is 70 cm and 35 cm on the row. The experimental treatments were 0, 4, 8, 12, 16 kg P205/da and 10 kg N/da was applied to all treatments as fixed. According to the results, sunflower seed yield was not response to fertilizer phosphorus.