Kadına yönelik şiddetin farklı değişkenler açısından incelenmesi
Analyze of violence against women in terms of various factors
  1. Tez No: 554738
  2. Yazar: SONGÜL TAMGOÇ YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL SÜNTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Aile İçi Şiddet, Dindarlık, İtaatkârlık, Kadına Yönelik Şiddet, Domestic Violence, Being Religious, Submissiveness, Violence Against Women
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Kadınlara ilişkin şiddetin farklı değişkenlere göre incelenmesini amaçlayan bu araştırma nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde kurgulanmış betimsel bir araştırmadır. Bu amaçla, Iğdır il merkezinde ikamet eden farklı yaş, eğitim, sosyo-ekonomik vb. değişkenlere sahip ve aile içi şiddete maruz kaldıklarını beyan eden 102 kadına aile içi şiddetle dini tutum ve davranışlar arasındaki ilişkiyi ölçmek amacıyla hazırlanan ölçek uygulanmıştır. Katılımcılar belirlenirken nicel araştırmalarda kullanılan örnekleme yöntemlerinde kolay ulaşılabilir örneklem tekniği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler analiz edilmiş ve bulgular belirlenen alt problemler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, araştırmaya katılan kadınların çoğunluğunun geleneksel ve ataerkil ailelerde doğup büyüdükleri veya yaşadıkları şiddete de genellikle aile içerisinde maruz kaldıkları tespit edilmiştir. Yine araştırmada katılımcıların maruz kaldıkları şiddet sonrasında ortaya çıkan fiziksel, sosyal ve psikolojik sonuçların çekirdek aile modelinde yaşayan kadınlardan çok, geniş aile modelinde kadınlarda daha yaygın olduğu tespit edilmiştir. Yine araştırma sonucunda dikkate değer bir bulgu olarak katılımcıların çoğunun birden çok şiddet türüne maruz kaldıkları belirlenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcı kadınların dindarlık değişkenine dair kendileri ve eşleri hakkındaki düşüncelerinden elde edilen bulgulara göre kadınların ve eşlerinin büyük çoğunluğu Allah'a, Peygambere ve ahiret inancına sahip oldukları anlaşılmıştır. Buna bağlı olarak kadınların eşlerinin dini tutum ve davranışları arttıkça kadınların da dini tutum ve davranışlarının arttığı ve yine eşlerin dini tutum ve davranışları arttıkça kadınlara daha az şiddet uyguladıkları ve kadınların şiddetin sonuçlarından daha az etkilendikleri tespit edilmiştir. Buna karşın kadınların itaatkârlıkları ile aile içi şiddet kavramları arasında anlamlı bir bağlantı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study which aims the analyze of violence against women in terms of various factors is a descriptive research constructed on relational scanning model which is one of the quantitative research methods. For that purpose, the scale prepared to measure the relationship between domestic violence against women and religious attitude, and behaviour was applied to 102 women residing in city centre, possessing various age, education, socio-economic etc. variable factors and declaring to have been subject to domestic violence. While the attendants were being determined, the easily accessible sample technique which is used in quantitative researches was utilized. Data collected in the research was analyzed and findings were evaluated in terms of sub problems. According to the research results, it is established that the majority of the women attending to the research were born and raised in traditional and patriarchal families or were also exposed to violence within the family. Also the physical, social and psychological results that emerge after the exposed violence is establised to appear in women living in large families rather than those living in nuclear family. As a result of the research, as a notable finding, it was also determined that most of the participants were exposed to more than one type of violence. As a result of the research, according to the findings obtained from the women's own ideas and their spouses' ideas on the variable factor of being religious, it was understood that the great majority of the women and their spouses possessed the belief in God, the Prophet and the Hereafter. Correspondingly, it is established that as the religious attitudes and behaviors of the spouses of women increased, the religious attitudes and behaviors of the women increased and as the spouses' religious attitudes and behaviors increased, they commit less violence the women were less affected by the results of violence.