Şanlıurfa il merkezinin katı atık yönetim planlaması
Management planning of solid wastes of the center of Şanlıurfa province
- Tez No: 55475
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CUMALİ KINACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa il Merkezi, Kati Atıklar, Yönetim Planlaması, Province Şanlıurfa, Solid Wastes, Management Planning
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞANLIURFA EL MERKEZİNDE KATI ATIK YÖNETİM PLANLAMASI Kadir UGTJŞ Harran Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 1996 Sayfa: 84 Bu tezde esas olarak, Şanlıurfa il merkezi için Katı Atık Planlaması üzerinde çalışılmıştır. Katı atık biriktirme, toplama, taşıma, nihai uzaklaştırma ve yönetim sistemi üzerinde genel bilgi verildikten sonra inceleme bölgesinin sosyo ekonomik durumu ve Şanlıurfa İl merkezinin halihazırdaki yönetim sistemi tamamlanır. İnceleme bölgesini karakterize edecek şekilde alman çöp numuneleri üzerinde yapılan deneylerle katı atığın bileşimi ile hacim ve ağırlık bazında kişi basma bir günde üretilen kaü atık miktarı tesbit edilmiştir. Şanlıurfa il merkezinde üretilen kişi basma günlük kaü atik miktarı hacim bazında 2,29 1/kişi-gün ve ağırlık bazında 0,74 kg/kişi-gün olarak tesbit edilmiştir. Katı atik bileşiminin büyük oranda organik karakterli olduğu görülmüştür. Bu durum inceleme alanının sosyo-ekonomik yapısından kaynaklanmakta olup bu oranın zamanla değişeceği beklenmektedir. Çalışmada Şanlıurfa il merkezi için yeni bir kati atik yönetim planı teklif edilmiştir. Ayrıca deneysel çalışma sonuçlan da dikkate alınarak katı atik bertaraf metodlan ayrı ayrı değerlendirilmiş, düzerdi depolamanın bölge için en uygun uzaklaştırma metodu olduğu sonucuna varılmıştır. Düzenli depolama için alternatif 4 yer gerek teknik, gerek ekonomiklik, gerekse çevresel etki açısından değerlendirilmiş, Harran-Akçakale Karayolunun batısında bulunan Alios Deresi Mevkii'nin en uygun çözüm olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis MANAGEMENT PLANING OF SOLID WASTES OF THE CENTER OF ŞANLIURFA PROVINCE Kadir UGUŞ Harran University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 1996, Page: 84 In this thesis in principle the study has been on solid waste planing for the center of Şanlıurfa province. After giving a general information on resources of solid waste, it's collection, transportation, final removal and management system, the socio-economic condition of the research region, and the current management system of the center of Şanlıurfa province has been presented. By experiements on litter samples which were chosen as to charactrize the research region, composition of solid waste, the amount of solid waste produced per capita at the grade of wolume and weight has been fixed. The omount of solid waste produced in the center of Şanlıurfa province, per head a day, has been fixed as 2.29 ı/per head a day at the grade of volume and 0,74 kg/per head-a day of weight. Solid waste composition has been found, in a large amount, to be of organic character. This care has been due to socio-economic structure of the region and the amount is expected to change by time. In this study a new management plan of solid waste for Şanlıurfa province has been offered. Further more, eliminating methods of solid wastes have been evaluated separately, and the most convenianted avert method has been concluded to be regular storing, having taken experimental studies in to account as weel. 4 alternative places for regular storing has been evaluated from the respect of bath technology, economic and environmental effect, and Alios Brook place, which is placed on the west of Harran-Akçakale High way has been cocluded to be the most suitable solution.