Necati Tosuner'in roman ve öykülerinin yapısal, tematik ve psikanalitik açıdan incelenmesi'
Analysis of Necati Tosuner's novels and stories in terms of structure, theme and psychoanalytic'
  1. Tez No: 554921
  2. Yazar: PINAR AKMAN ELİAÇIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMURAN ERONAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necati Tosuner, roman, öykü, yapı, tema, Psikanalitik edebiyat kuramı, Sigmund Freud, Varoluşçuluk, Necati Tosuner, novel, story, structure, theme, psychoanalytic literatüre theory, Sigmund Freud, Existentialism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 328
Özet
“Necati Tosuner'in Roman ve Öykülerinin Yapısal, Tematik ve Psikanalitik Açıdan İncelenmesi”adlı çalışmamızda basım yılı dikkate alınarak yazarın;“Sancı..Sancı…, Yalnızlıktan Devren Kiralık, Bana Sen Söyle, Kasırganın Gözü, Susmak Nasıl da Yoruyor İnsanı!, Korkağın Türküsü ve Çırpınışlar”adlı romanlarını inceledik. Ayrıca sanatçının“Özgürlük Masalı, Çıkmazda, Kambur, Sisli, Necati Tosuner Sokağı, Çılgınsı, Bir Tutkunun Dile Getirilme Biçimi, Güneş Giderken ve Yakamoz Avına Çıkmak”adlı öyküleri de tema, kişi kadrosu, zaman ve mekân bakımından ele alınmıştır. Dört bölümden meydana gelen çalışmanın birinci kısmında; Necati Tosuner'in yaşamına, edebiyat ve sanata dair görüşlerine ve eserlerine yer verildi. Tezin ikinci bölümünde ise belirtilen romanlar, yayımlanma sırasına göre roman teknikleri çerçevesinde“Yapı ve Tematik Kurgu”başlığı altında teker teker incelendi. Eserlerin olay örgüsü, mevcut bakış açısı ve anlatım teknikleri, zamanı, mekânı, şahıs kadrosu ve temaları değerlendirildi. Romanlardaki kişi kadrosu; karakter oluşturma ve başkişi, norm, kart ve fon karakterler halinde fonksiyonları ve nitelikleri doğrultusunda tahlil edildi. Çalışmanın üçüncü bölümünde yazarın dokuz hikâye kitabında bulunan doksan sekiz öyküsü Ramazan Korkmaz'ın Sabahattin Ali- İnsan ve Eser çalışmasındaki öykü incelemesine göre değerlendirildi. Tezimizin son bölümü olan“Necati Tosuner'in Anlatılarındaki Psikanalitik Unsurlar”kısmında ise Sigmund Freud'un, Alfred Adler'in, Carl Jung'ın, Erich Fromm'un ve Varoluşçuların kuramları hakkında bilgi verildi. Sonuç kısmında da çalısma boyunca elde edilen argümanların genel bir değerlendirmesi yapıldı. Tezin sonunda ise yararlanılan tüm kaynakları içeren bibliyografya yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study named“Analysis of Necati Tosuner's Novels and Stories in Terms of Structure, Theme and Psychoanalytic”we have been analyzed according to their publication dates the author's novels that named“Sancı..Sancı…, Yalnızlıktan Devren Kiralık, Bana Sen Söyle, Kasırganın Gözü, Susmak Nasıl da Yoruyor İnsanı!, Korkağın Türküsü and Çırpınışlar”. Further, the stories of the author named“Özgürlük Masalı, Çıkmazda, Kambur, Sisli, Necati Tosuner Sokağı, Çılgınsı, Bir Tutkunun Dile Getirilme Biçimi, Güneş Giderken ve Yakamoz Avına Çıkmak”are analyzed in the terms of the theme, characters, time and place. In the first part of the study which consists of four main parts; the author's life, his opinions related with literature and art, and his works have been scrutinized. In the second part of the study the novels mentioned, have been presented one by one according to their publication dates as novels techniques under the main titles of“Structure and Thematic Fiction”. The plot, existent perpective and exposititon tecniques, time, place, characters and themes of novels have been evaluated. The characters in the novels, character formation and protogonist, norm, card and fon characters have been examined according to their functions and features. İn the third part of the study, there are ninety-eight stories in the in the author's nine story books, the story which evaluated according to Prof. Dr. Ramazan Korkmaz's study of“Sabahattin Ali- İnsan ve Eser”stories examination.“Psychoanalytic items in the Necati Tosuner's narrative”that is the last part of the thesis have been informed about theories of Sigmund Freud, Alfred Adler, Carl Jung, Erich Fromm and Existentialism. That have been gathered throughout the study have been revieved. At the end of the thesis, there is a bibliography which consist the all sources that have been used of.