Katkılı sera örtü malzemelerinin seracılıkta kullanım olanakları Bursa örneği
Using possibilites of reinforced greenhouse covering materials in greenhouse cultivation: The case of Bursa
  1. Tez No: 555038
  2. Yazar: COŞKUN İKİZLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN YASLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sera, Örtü Malzemesi, Katkılı Plastikler, Greenhouse, cover material, reinforced plastics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada Bursa ilinde faaliyet gösteren plastik örtülü seraların hangi tip örtü materyalleri kullandıkları, kullanım olanakları, örtü tercihlerindeki etken unsur, üreticilerin örtü seçimindeki bilgi seviyesi ve önerileri yerinde gözlem anketlerle incelenmiştir. Elde edilen verilerin incelenmesi sonucu edinilen sonuçlara göre çıkarımlar yapılarak yeni bilgiler elde edilmiştir. İncelenen işletmelerin % 93'ünde bireysel, % 7'sinde ise blok seralar kullanılmakta olup % 80'inde Polietilen+UV+IR+AF katkılı örtü malzemesi, % 20'sinde ise standart PE örtü malzemesi kullanıldığı belirlenmiştir. Katkılı plastik örtü malzemesi kullanımının örtü malzemesi değiştirme sürelerinin uzamasına katkıda bulunduğu, örtü malzemesi değiştirme sürelerinin işletmelerin % 60'ında 3 yılda bir, % 40'ında ise 2 yılda bir olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonuçları incelenen işletmelerde katkılı plastik örtü malzemesi kullanımı konusunda bir artış olduğunu göstermekle birlikte, örtü malzemesi seçiminde örtü malzemesinin yapının termal performansı ve buna bağlı olarak ısıtma ve soğutma gibi işletme maliyetlerinin düşürülmesi ile iç ortam çevre koşullarının oluşturulmasındaki yararlı etkileri sonucu verim artışına etkisi gibi konularda üreticilerin bilinçsiz olduğunu ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
In this study, the type of covering materials used by the plastic covered greenhouses operating in Bursa province, usage possibilities, the factors affecting the choice of coverings, the level of knowledge of the producers in the choice of coverings and their suggestions were examined with on-site surveys. As a result of the examination of the data obtained, new information was obtained by making inferences according to the results obtained. The percentage for individual and block greenhouses in examined enterprises are 93% and 7%, respectively. PE covering material with UV + IR + AF additive was used in 80% of the enterprises and standard PE covering material was used in 20%. It is determined that the use of reinforced PE film as covering material contributes to physical life of the covering material and that the covering material replacement period is 3 years in 60% of the enterprises and 2 years in 40%. Although the results of the study show that there is an increase in the use of reinforced plastic covering materials in investigated enterprises, it is determined that greenhouse producers are unaware on the structure's thermal performance which reduce the operating costs of heating and cooling, and its beneficial effects on the creation of indoor environment conditions which are effective in production efficiency.