Deneysel parsiyel splenektomi modelinde kanamanın durdurulmasındaankaferd blood stopper ın etkinliği
Efficacy of ankaferd blood stopper in bleeding control inexperimental partial splenectomy model
- Tez No: 555044
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA UYGAR KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Ankaferd Blood Stoper, Kanama kontrolü, Fibrin Glue (Tisseel®), Parsiyel splenektomi, Ankaferd Blood Stopper, Bleeding control, Fibrin Glue (Tisseel®), Partial splenectomy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Topikal hemostatik ajanlar travma sonrası ve operasyon esnasındaki kanamaların durdurulmasına yardım amacıyla kullanılmaktadır. Ankaferd Blood Stopper (ABS) Türkiye'de üretilmiş bir hemostatik ajandır. Çalışmamızda deneysel splenektomi modelinde bu ajanın etkinliğinin ortaya konulması ve klinikte kullanılan Fibrin Glue (Tisseel®) ile karşılaştırılması planlandı. Bu çalışmada 40 adet Wistar Albino dişi sıçan kullanıldı. Randomizasyon yöntemi ile 5 eşit grup oluşturuldu. Grup 1, Sham; Grup 2, Kontrol; Grup 3, Dikiş; Grup 4, Fibrin Glue (Tisseel®) ve Grup 5, Ankaferd Bloob Stopper. Çalışmamızda sıçanlara başlangıç hematokrit değeri bakıldıktan sonra parsiyel splenektomi kanama modeli uygulandı. Her grupta farklı yöntem ile kanama kontrolü sağlandı. Gruplardaki tüm sıçanların kanama sürelerine bakıldı. Beşinci gün tüm sıçanlar son hematokrit değeri bakıldıktan sonra sakrifiye edildi. Batın içi hematom varlığı, yapışıklık değerlendirilerek patolojik inceleme için splenektomi uygulandı. Gruplar kanama süresi ve kan kaybı açısından karşılaştırıldı. Grup 5, Grup 2 ve Grup 3'e göre daha etkin, Grup 4 ile ise eşdeğer bulundu. Patolojik değerlendirmede fibrozis ve koagülasyon nekrozu açısından anlamlı düzeyde daha az yan etki saptandı. Sonuçta Ankaferd Blood Stopper'ın fibrin glue ile eşdeğer etkinlikte, güvenli ve daha düşük maliyetli olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Topical hemostatic agents are used as auxiliary agents for bleeding post trauma and during operation. Ankaferd Blood Stopper (ABS) is an hemostatic agent that is produced in Turkey. We planned to demonstrate the efficacy of this agent in experimental splenectomy model and to compare it with Fibrin Glue (Tisseel®) used in clinics. Forty Wistar Albino female rats were divided in 5 groups. Group 1, Sham; Group 2, Control; Group 3, Suture; Group 4, Fibrin Glue (Tisseel®) and Group 5, Ankaferd Blood Stopper. Partial splenectomy bleeding model was applied to rats after initial hematocrit values were measured. Bleeding in each group was controlled by a different method. Bleeding times of the rats were determined. All the rats were sacrificed on the 5th day after the last hematocrit values were measured. Existence of intraabdominal hematoma and adhesiveness were evaluated and splectonomy was applied for pathological examination. Groups were compared with respect to bleeding time and blood loss and Group 5 and Group 2 were determined to be more effective than Group 3 but Group 4 was determined to be equivalent. Fewer side effects at significant levels were detected in terms of fibrosis and coagulation necrosis during pathological assessment. In conclusion, in spleen bleedings when compared with fibrin glue, Ankaferd Blood Stopper is equally effective and safe and its price is lower.