'Report on the british military mission, south Russia' (Güney Rusya'da İngiliz askeri misyonu hakkında rapor) isimli raporun tercüme ve değerlendirilmesi
Translation and evaluation of the report named 'Report on the british military mission, South Russia' (Güney Rusya İngiliz askeri misyonu hakkında rapor)
  1. Tez No: 555071
  2. Yazar: TUĞBA SEYMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya, Bolşevizm, Lenin, Kızıl Ordu, Beyaz Ordu, Rus İç Savaşı, Russia, Bolshevism, Lenin, Red Army, White Army, Russian Civil War
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Orta Asya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Birinci Dünya Savaşı Rusya'da büyük kayıplara neden olmuştur. Savaş ekonomik sıkıntıları ve genel hoşnutsuzluğu beraberinde getirmiştir. Çar hükümeti bu ekonomik ve siyasi krizin üstesinden gelebilecek güçte değildi. Bu durum önce Şubat Devrimi'ne ve daha sonra Ekim Devrimi'ne neden olmuştur. 27 Şubat'ta Petersburg işçileri isyan çıkardı ve onlara asker de destek oldu. Romanovlar'ın son hanedanı olan Çar II. Nikola, tahtı kardeşi Mihail'e bıraktı. Böylece 1613 yılında başlayan Romanov hanedanlığının egemenliği monarşik düzenle beraber tarihe karıştı. Bunun sonucunda Sosyalist Parti'nin lideri Alexander Kerenski'nin başkanlığında geçici bir hükümet kuruldu. Ancak, Lenin silahlı ayaklanma ile yönetimi ele geçirme kararı aldı. Kışlık Saray 24 Aralık'ta düştü ve böylece yönetim Bolşeviklerin eline geçmiş oldu. Bunun sonucunda karşı devrimci Menşevik Beyaz Ordu ve Bolşevik Kızıl Ordu arasında bir iç savaş ortaya çıktı. Bu iç savaşın başlarında Beyaz Ordu üstün gibi görünse de savaşı yüksek düzeyde örgütlenen Kızıl Ordu kazanmıştır. İç Savaş 5 yıl devam etmiştir ve Rus halkı büyük zarar görmüştür. İç savaşta kaybeden taraf, Batı destekli ve Monarşi yanlısı Beyaz Ordu olmuştur. Beyaz Ordu'nun başarısız olma sebepleri rapora göre şöyledir: Beyaz Ordu cephede asker, silah ve teçhizat eksikliği yaşamıştır. İngiliz savaş malzemeleri Beyaz Ordu birliklerine teslim edilememiştir, çünkü ulaşım ve iletişim ağında problemler yaşanmıştır. Savaş malzemelerini ve İngilizlerin desteklerini tam anlamıyla kullanamamalarından dolayı Beyaz Ordu, başarısız olmuştur. Aynı zamanda olumsuz hava koşulları, gıda eksikliği ve birliklerin kış koşullarına uyumlu kıyafetlerinin olmaması da başarısızlığın diğer sebepleri arasında gösterilebilir. Son olarak, Beyaz Ordu'daki askerlerin ve komutanların deneyimsiz ve eğitimsiz olmaları onları başarısızlığa itmiştir. Böylece Rusya tarihinde yeni bir sayfa açılmıştır. Bu çalışmada, tez başlığında belirtilen söz konusu raporun tercümesi yapılmış ve rapor ışığında dönemin gelişmeleri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The First World War caused great losses in Russia. The war brought economic distress and general displeasure. The tsarist government was unable to overcome this economic and political crisis. This situation first caused the February revolution and then the October revolution. On February 27, the workers of St. Petersburg revolted and the armed forces supported them. Tsar II. Nikola, who was the last dynasty of the Romanovs, left the throne to his brother Mikhail. Thus, the sovereignty of the Romanov dynasty, which began in 1613, became history with the monarchic order. The provisional government was founded under Kerensky's presidency. However, Lenin decided to take over administration by the armed uprising. On 24 December, The Winter Palace fell and the power came into the hands of the Bolsheviks. As a consequence, a civil war broke out between the counter-revolutionary Menshevik White Army and the Bolshevik Red Army. The Whites appeared to be superior in the war, but the highly organized Red Army succeeded. The Civil War lasted for five years and the Russian people suffered great damage from the war. The party that lost in the civil war was the Western-backed and pro-Monarchy White Army. The reasons why the White Army failed were as follows: The White Army had a lack of soldiers, weapons and equipment on the front line. British war equipment could not be delivered to the White Army units because there were problems in the transport and communications network. The White Army failed due to the lack of full use of British war materials and British support. Moreover, adverse weather conditions, lack of food, and the lack of uniforms of the troops to match the winter conditions can be cited as other reasons for failure. Finally, the inexperience and lack of training of the soldiers and commanders in the White Army led them to fail. Thus, a new page was opened in the history of Russia. In this study, the report mentioned in the thesis title has been translated and the developments of the period have been discussed in the light of the report.