Genişleme sürecinde aday ülkelerin ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ortak tarım politikası'na uyumunun karşılaştırılması
Adaptation of Turkey and other candidate countries to EU CAP in enlargement process
  1. Tez No: 555171
  2. Yazar: ERTUĞRUL GÜREŞCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TECER ATSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Ziraat, Political Science, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: AB ve Türkiye İlişkileri, aday ülkeler, Ortak Tarım Politikası, genişleme süreci, ilerleme raporları, EU and Turkey relationships, candidate countries, Common Agriculture Policy, enlargement process, progress reports
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Türkiye'nin Avrupa Birliği ile olan ilişkilerinin tarımsal açıdan ele alınarak, Birliğe aday olan diğer 12 ülke ile birlikte Ortak Tarım Politikası'na uyum çalışmalarının karşılaştırılıp, Türkiye'nin tam üyelik yolunda Birliğin taran politikasına uyumu için yapması gereken çalışmalar ve bu uyumun Türk tarımına sağlayacağı faydalar ortaya konmuştur. Bunun için Avrupa Birliği hakkında genel bilgiler, Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkileri, Birliğin genişleme süreci, Türkiye'nin Ortak Taran Politikası'na uyum çalışmaları ve aday ülkeler hakkında genel bilgiler ve bu ülkeler ile Türkiye'nin Ortak Taran Politikası'na uyumları karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Türkiye'nin Avrupa Birliği' ne tam üyeliği halinde Türk tarımındaki olası değişmeler ve Ortak Taran Politikası'na uyum için Türkiye'nin yerine getirmesi gereken hususlar hem Avrupa Birliği ile hem de diğer aday ülkeler ile karşılaştırmalı bir değerlendirme yöntemi kullanılmıştır. Genel olarak Türkiye'nin Ortak Taran Politikası'na uyum için atmış olduğu adımların yetersiz olduğu ve bu çalışmaların Birliğin mali yardımları ile hızlanabileceği sonucuna varılmıştır. Diğer aday ülkelerin de tarımsal açıdan Avrupa Birliğinin oldukça gerisinde oldukları ancak bu ülkelerin Birlik ile olan ilişkilerinde gerek siyasi gerekse ekonomik açıdan Türkiye'den daha yakın ilişki içinde olmaları nedeniyle, bu ülkelerin Ortak Taran Politikası'na uyumlarının daha hızla gerçekleşebileceği tespit edilmiştir. 2003, 131 sayfa
Özet (Çeviri)
The required works for adaptation to European Union (EU) Common Agriculture Policy (CAP) and the gains that this adaptation will produce to Turkish Agriculture were examined by analyzing the relationship between Turkey and EU in terms of agriculture and comparison of the endeavors for adaptation to CAP of Turkey and the candidate countries. For this purpose, general information about EU, the relationship between Turkey and EU, enlargement process endeavors for adaptation to EU, and general information about candidate countries were examined comparatively. In case of Turkey's membership to EU, the probable changes and the things that Turkey needs to do for adaptation to CAP were examined in terms of both EU and the candidate countries comparatively. İt was determined the endeavors Turkey made for adaptation to CAP were insufficient. The process of the adaption could speed up by means of financial support by EU. It was determined that other candidate countries were weak compared to EU countries in terms of Agricultural structure; however, because the relationships between these countries and EU were closer than Turkey economically and politically, the adaptation of these countries to CAP would be faster. 2003, 131 pages