Osmanlı Hukukunda nişanlanma
Engagement in Ottoman law
- Tez No: 555357
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMET KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı hukuku, Nişanlanma, Evlenme vaadi, Ottoman law, Engagement, A promise of marriage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Çalışmada nişanlanma müessesesi Osmanlı hukuku çerçevesinde ele alınmıştır.“Nâmzed”kavramı ile ifade edilen nişanlanmanın, Osmanlı'da önemsenen bir olgu olduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte konuya ilişkin çalışmaların azınlıkta olduğu gözlemlenmektedir. Çalışmada İslâm hukuku çerçevesinde fıkıh kitapları, fetva mecmuaları taranmış, ayrıca konunun örfi boyutu nedeniyle Osmanlı'daki hukukî düzenlemeler incelenmiştir. Çalışmada müessese odaklı bir yöntem izlendiğinden Osmanlı dönemi bütüncül bir perspektifle ele alınmıştır. Bu kapsamda Osmanlı'da nişanlanmanın Tanzimat öncesi ve sonrası dönemde hukuk kaynaklarında yer aldığı görülmektedir. Bu durum, devletin nişanlanmaya verdiği önemi ortaya koymaktadır. Bununla birlikte hükümlerdeki farklılık, dönemsel bir bakış açısı farklılığını göstermektedir. Osmanlı hukukunda nişanlanma çerçevesinde dikkat çeken bir diğer husus, nişanlanmaya ilişkin anlaşmazlıklarda kızların şikâyet ve taleplerinin dikkate alınmasıdır. Bu çerçevede genellikle kızların istedikleri kişilerle evlenmelerine izin verilmiştir. Sicillere yansıyan uyuşmazlıkların genellikle nişanın bozulmasına ilişkin olduğu gözlemlenen bir diğer husustur. Bu durum, hukuk sistemlerinin toplumlardaki uyuşmazlık ve aksaklıklarla ilgilendiklerini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the engagement institution was discussed within the framework of Ottoman law. It is understood that the engagement expressed with the concept of“namzed”is an important phenomenon in the Ottoman Empire. However, studies on the subject are observed to be minority. In this study, Fiqh books, fatwa magazines were scanned within the framework of Islamic law, and legal regulations in the Ottoman Empire were examined due to the cover-up of the subject. In this study, an institution-oriented method was followed and the Ottoman period was taken up with a holistic perspective. In this context, it is observed that the engagement in the Ottoman Empire took place in legal sources before and after the Tanzimat period. This reveals the importance of the state for engagement. However, the difference in terms shows the difference in a periodic perspective. In Ottoman law, another issue that draws attention within the framework of engagement is the complaints and demands of girls in disputes related to engagement. In this context, girls are usually allowed to marry the people they want. Another issue that has been observed is that disputes that are reflected in the registers are usually related to the deterioration of the engagement. This shows that legal systems are concerned with conflicts and disruptions in societies.