Ergenlerin benlik saygıları ile beden imajlarının sosyal medya kullanımı ve çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
An examination of adolescent's self-esteem and body image in terms of the use of social media and various variables
  1. Tez No: 555496
  2. Yazar: RUKİYE BÜŞRA KARAKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN ÇİFTÇİ ARIDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenler, benlik saygısı, beden imajı, sosyal medya, Adolescents, self-esteem, body image, social media
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın iki amacı bulunmaktadır. Birinci amacı ergenlerin benlik saygıları ile beden imajlarında, sosyal medya kullanımları ve çeşitli demografik özelliklere bağlı olarak anlamlı farklılaşmanın olup olmadığının incelenmesidir. İkinci amacı ise ergenlerin benlik saygısı ile beden imajı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma evrenini İstanbul ili Üsküdar ilçesinde öğrenim gören lise öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi küme örnekleme yöntemi ile seçilen yaşları 14 ile 18 arasında değişen ve farklı lise türlerinde okuyan 244'ü (%58.4) kız, 174'ü (%41.6) erkek, toplam 418 lise öğrencisidir. Katılımcıların yaş ortalamaları 16.11'dir. Verilerin toplanmasında, öğrencilerin demografik özellikleri ve sosyal medya kullanımlarına dair bilgi toplamak için araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, benlik saygılarını ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve beden imajlarını ölçmek için Bedeni Beğenme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız Örneklemler İçin t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) tekniği, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı kullanılmıştır. Bulgulara göre ergenlerin benlik saygısı düzeyleri, cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü ve sosyal medyayı takip ettikleri yıl süresi açısından anlamlı bir farklılık göstermezken; günlük sosyal medyayı kullanım sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Yine ergenlerin beden imajları, cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü ve sosyal medyayı takip ettikleri yıl süresi açısından anlamlı bir farklılık göstermezken; günlük sosyal medyayı kullanım sürelerine göre anlamlı bir farklılık göstermektedir. Günlük sosyal medya kullanma süresi daha uzun olan ergenlerin benlik saygısı düzeylerinin daha düşük ve beden imajlarının daha olumsuz olduğu görülmüştür. Ayrıca ergenlerin benlik saygıları ile beden imajları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Çalışmanın bulguları, ilgili alanyazın bağlamında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has two aims. First, ,it is aimed to examine whether there is a significant difference between self-esteem and body images of adolescents, social media usage and various demographic characteristics. Secondly, it is to examine the corralation between the self respect and body image of the adolescents. The research population consists of high school students studying in Üsküdar district of İstanbul. The sample of the study was selected by cluster sampling method consisting of 244 (58.4%) girls, 174 (41.6%) boys and 418 high school students aged between 14 and 18 years. The average age of the participants is 16.11. Personal Information Form prepared by the researcher for collecting information about the demographic characteristics and social media usage of the students and Rosenberg Self-Esteem Scale measuring self-esteem and Body Appreciation Scale measuring body images were used in data collection. In the analysis of data, independent sample t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) technique and Pearson Product Moment Correlation factor was used. According to the findings, the self-esteem levels of adolescents do not differ significantly in terms of gender, class level, type of school and the duration of the year they followed social media while it differs in respect to daily use of social media. Again, there is no significant difference in adolescent's body image in terms of gender, class level, type of school and social media while there is a significant difference with regard to the period of daily use of social media. In addition it was found that there were significant relationships between self-esteem and body images of adolescents positively. It has been understood that adolescents who have longer social media usage periods have lower self-esteem levels and their body images are more negative. The findings of the study were discussed in the relevant literature context and recommendations were made.