2018 Türk dili ve edebiyatı öğretim programına göre hazırlanan ders kitaplarındaki Türk halk edebiyatı metinlerinin incelenmesi
Analysis of Turkish folk literature texts in textbooks prepared according to 2018 Turkish language and literature curriculum
- Tez No: 555620
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEHRA HAMARAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk halk edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, öğretim programı, ders kitapları, metin, Turkish folk literature, Turkish language and literature, curriculum, textbooks, text
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
Türk millî eğitiminin temel ilkelerinden“eşitlik ve genellik”ilkesine göre eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet, engellilik ve din ayrımı gözetilmeksizin herkese açıktır. Eğitimin eşitlik ve genellik ilkesi gereği ders kitapları, ülkedeki eğitim kurumları aracılığıyla bütün öğrencilere ulaştırılmaktadır. Teknolojik imkânların eğitime katkısı her ne kadar yadsınamaz olsa da ders kitaplarının eğitimdeki temel kaynaklar arasındaki yerini korumakta olduğu gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, kültürün yeni nesillere aktarılmasında bu kitapların içeriğinin önemi ortaya çıkmaktadır. 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programı kapsamında Türk Dili ve Edebiyatı dersinin öğretimi edebiyat tarihi merkezli olmaktan çıkmış, metin türleri merkeze alınacak şekilde yapılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada 2018 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Programına göre hazırlanmış olan ders kitaplarında Türk halk edebiyatı metinlerine ne şekilde yer verildiği, bu metinlerin türünün özelliklerini yansıtıp yansıtmadığı, metni anlama ve çözümleme bölümündeki soruların konunun öğrenilmesine katkısı olup olmadığı değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to the principle of“equality and generality”of the basic principles of Turkish national education, educational institutions are open to everyone regardless of language, religion, race, gender, disability. In accordance with the equality and generality principles of education, textbooks are delivered to all students through educational institutions in the country. The contribution of technological means to education is undeniable. However, taking into account the fact that books maintain their place among being the main sources of education, one can realize the importance of the content of these books in the transfer of culture to the new generations. The teaching of the Turkish language and literature course within the scope of the 2018 Turkish language and literature curriculum is no longer centered on literature history. It is now text type-centered. In this study, in the textbooks prepared according to the 2018 Turkish language and literature curriculum, the ways in which Turkish folk literature texts are included, whether the characteristics of these texts are reflected or not, and whether there is a the contribution of the questions in the text comprehension and analysis section to the learning of the subject were evaluated.