Türkçe öğretmeni adaylarının akademik erteleme davranışları ile akademik öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analyzing the relationship between academic procrastination behaviors and academic self efficacy of Turkish teacher candidates
- Tez No: 562629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretmeni adayları, akademik erteleme davranışı, akademik öz yeterlik, Turkish teacher candidates, academic procrastination behaviour, academic self-efficacy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu araştırmanın amacı Türkçe öğretmeni adaylarının akademik erteleme davranışları ile akademik öz-yeterlikleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortaya konanistatistiki bölge birimlerinden seçilen 13 ilde (İstanbul, Edirne, Afyonkarahisar, Bolu, Konya, Adana, Kırşehir, Nevşehir, Amasya, Rize, Ağrı, Muş, Gaziantep) bulunan devlet üniversitelerindeki eğitim fakültelerinin Türkçe öğretmenliği programında 2017-2018 eğitim-öğretim yılında öğrenim görmekte olan 4. sınıf öğrencisi 557 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak (Ocak ve Bulut, 2015) tarafından geliştirilen geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış 38 maddeden oluşan“Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği”ileOwen ve Froman (1988) tarafından hazırlanmış ve Ekici (2012) tarafından Türkiye koşullarında geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmış olan 33 maddelik“Akademik Öz Yeterlik Ölçeği”kullanılmıştır. Türkçe öğretmenleriyle ilgili bilgilere ulaşmak için“Kişisel Bilgi Formu”da kullanılmıştır. Kullanılan veri toplama araçlarıyla elde edilen veriler ortalama, standart sapma, frekans, yüzde, güvenirlik analizi yapılmıştır. Ayrıca veriler 'Leneve homojenlik testi', 'bağımsız gruplar (ilişkisiz örneklem) t-testi', 'tek yönlü varyans analizi', 'LSD testi', 'Mann Whitney U (MWU) testi', 'Kruskall Wallis H testi (KWH)', 'regresyon analizi' yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda araştırmanın genel amacı olan, Akademik Erteleme Davranışı ile Akademik Öz yeterlik arasında negatif yönde düşük seviyede ilişkilerin olduğu görülürken Akademik öz-yeterliğin, akademik erteleme davranışını yordayıp yordamadığına bakıldığında ise“Teknik Beceriler”hariç diğer akademik öz yeterlik boyutlarının akademik erteleme davranışını yordadığı saptanmıştır. Ayrıca araştırmada Türkçe öğretmeni adaylarının akademik erteleme davranışlarının cinsiyet, bölüm memnuniyeti, devamsızlık yapma durumu, günlük ders çalışma süreleri, vize ve final sınavına hazırlanma vakitleri, okul dışı saatlerde vakit değerlendirme, değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma görüldüğü; öğrenci kulübü üyeliği, üniversite eğitimi sırasında barınma biçimi, ailenin gelir durumu, yaşamın çoğunun geçtiği yer ve birkaç boyut dışında öğrenim görülen istatistikî bölge birimleri değişkeninde ise anlamlı bir farklılaşma olmadığı saptanmıştır. Türkçe öğretmeni adaylarının akademik öz yeterliklerinin ise cinsiyet, öğrenci kulüp üyeliği, bölüm memnuniyeti, devamsızlık durumu, günlük ders çalışma süreleri, vize ve final sınavlarına hazırlanma vakitleri, yaşamın çoğunun geçtiği yer, öğrenim görülen istatistikî bölge birimleri değişkenlerine göre anlamlı bir farklılaşma görüldüğü; okul saatleri dışında vakit değerlendirme, üniversite eğitimi sırasında barınma biçimi, ailenin gelir durumu değişkenine göre anlamlı bir farklılaşmanın olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Determining the relationship between academic procrastination behaviours and academic self-efficacy of Turkish teacher candidates is the main concern of this study. Relational survey model has been used in the study. The sample of the study consists of 557 Turkish teacher candidates who are 4th grade students in 2017-2018 academic year, studying in the Turkish Language Teaching Program of state universities selected from the 13 statistical regional units (Istanbul, Edirne, Afyonkarahisar, Bolu, Konya, Adana, Kirsehir, Nevsehir, Amasya, Rize, Agri, Mus, Gaziantep) set by Turkish Statistical Institute (TUIK) Consisting 38 items which were analysed in terms of validity and reliability,“Academic Procrastination Behavior Scale”(Ocak and Bulut, 2015) has been used as a data collection tool in addition to the“Academic Self-Efficacy Scale”with 33 items prepared by Owen and Froman (1998) and analysed by Ekici (2012) in terms of reliability and validity in Turkish conditions.“Personal Information Form”has also been used to reach specific information about Turkish teachers. Mean, standard deviation, frequency, percentage, reliability analysis were performed to the data obtained with data collection tools. In addition, data were evaluated by 'Leneve homogeneity test', 'independent groups (unrelated sample) t-test', 'one-way analysis of variance', 'LSD test', 'Mann Whitney U (MWU) test', 'Kruskall Wallis H test (KWH) ',' regression analysis' methods. As a result of the data analysis, it has been observed that there is a negatively low level relationship between Academic Procrastination Behavior and Academic Self-efficacy which is the general purpose of the research. When it wasanalysed whether academic self-efficacy predicts the academic procrastination behavior or not, it has been understood that other dimensions of academic self-efficacy -except technical skills- predict the academic procrastination behavior. Despite the presence of a dramatic difference in academic procrastination behaviours of Turkish teacher candidates according to the gender, department satisfaction, absenteeism, daily study time, preparation time for midterm and final exam, time evaluation in out-of-school hours; it has been observed that there isn't a significant change between the student-club membership, the type of accommodation during university education, the income level of the family, the place where the majority of life was spent and the statistical regional units in which they study except for some dimensions. The academic self-efficacy of Turkish teacher candidates shows a significant difference according to gender, student club membership, department satisfaction, absenteeism, daily study time, visa and final exam preparation time, the place where most of life was spent, and the statistical regional units studied. However, it has been understood that there is no significant change according to the type of accommodation during the university education, the income level of the familyand the time that is spent out of the school.