Öğretmenlerin okulda adil yönetime ilişkin anlayışlarının incelenmesi
An investigation into teachers'meanings about just admini̇stration in school
- Tez No: 555624
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ÖZASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Adil Yönetim, Öğretmen, Organizational Justice, Fair Management, Teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu araştırmada, Örgütsel Adalet Kuramı kapsamında öğretmenlerin okulda adil yönetime ilişkin ortak anlayışları incelenmiştir. Araştırmanın desenlenmesinde fenomenoloji yaklaşımı esas alınmıştır. Bu kapsamda Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı devlet okullarında görev yapan 16 öğretmen ile görüşme tekniği ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Öğretmenler, okulda adil yönetime ilişkin algıları ile ilgili toplam 13 farklı faktöre, okulda adil yönetim algısının üzerlerindeki etkileri ile ilgili 10 farklı duruma değindikleri görülmüştür. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre okulda adil yönetim uygulamalarının öğretmenlerin örgütsel adalet bağlamındaki algılarını dağıtımsal, işlemsel ve etkileşimsel adalet boyutunda etkilediği ortaya çıkmıştır. Okulda adil yönetim algısının öğretmenler üzerindeki olumlu etkileri“Motivasyonda Artış”,“Mutluluk”,“Değer Verilme Algısı”ve“Güvende Olma Algısı”; okulda adil yönetilme algısının öğretmenler üzerindeki olumsuz etkileri ise“Motivasyonda Düşüş”,“Mutsuzluk”,“Karamsarlık”,“Öfke”,“Güvensizlik Algısı”ve“Değersizlik Algısı”olarak bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, within the Organizational Justice Model, the teachers' mutual attitude towards fair management in schools has been examined. Phenomenology method has been used as a basis for designing of the research. In this framework, the interviews have been held with 16 teachers who work in state schools ,running under Konya Provincial Directorate of National Education. It has been seen that teachers have addressed to 13 different factors on their perception of fair management and 10 different effects of the general perception of fair management, upon them. Through the findings of the research, it has been revealed that the practices for fair management at schools has an effect on teachers' perception of the organizational justice within distributive, operative and interactional justice dimensions. The positive effects of the fair management at schools on teachers has been recorded as“Increase in Motivation”,“Happiness”,“The Perception of Being Valued”, and“The Perception of Being Safe”. On the other hand, the negative effects of the fair management at schools on teachers has been recorded as“Decrease in Motivation”,“Unhappiness”,“Pessimism”,“Anger”,“The Perception of Insecurity”and“The Perception of Valuelessness”