İkili metalik alaşımlarda mikro yapının veelektriksel özelliklerin belirlenmesi
Micro structure in binary metallic alloys anddetermination of electrical properties
- Tez No: 555633
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM TÜRKTEKİN ÇELİKESİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ALPER BİLLUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektriksel iletkenlik, Elektriksel özdirenç, XRD, SEM, EDX, Electrical conductivity, Electrical resistivity, XRD, SEM, EDX
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Katıhal Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu tezçalışmasında, Pb-Sb ve Pb-Sn ikili metalik alaşımların[Pb-%X ağ. Sb (X=25, 50, 75, 88.8) ve Pb-%X ağ. Sn (X=25, 50, 61.9 (ötektik), 75)] bileşimleri için mikro yapıları ve elektriksel özellikleri incelenmiştir. Çalışma kapsamında ikili alaşım sistemlerinin çeşitli kompozisyonlarının elektriksel iletkenlik ve elektriksel özdirenç ölçümleri dört nokta probe yöntemi(4PPT) kullanılarak elde edilmiştir. Aynı alaşımlara ait X-Işınları difraksiyon desenleri çekilerek özel bilgisayar programlarıyla bu desenlere ait kristal yapıları incelenmiştir. Alaşımların EDX analizleri yapılarak bileşimler doğrulanmış ve SEM görüntüleri ile mikro yapıları incelenmiştir. Alaşımların elektriksel özdirenç değerleri sıcaklığa bağlı olarak artarken, elektriksel iletkenlik değerleri azalmıştır. SEM mikro yapı görüntüleri ve EDX analizleri incelenmiş alaşımların homojen polikristal yapıda olduğu görülmüştür. XRD toz desenleri incelenerek alaşımların kristal yapıları belirlenmiştir. Pb-Sb ve Pb-Sn alaşımlarının bileşimlerindeki değişim kristal yapıyı değiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Pb-Sb and Pb-Sn binary metallic alloys [Pb-X% wt. Sb (X = 25, 50, 75, 88.8) and Pb-X% wt. The microstructures and electrical properties of Sn (X = 25, 50, 61.9 (eutectic), 75)] compounds were investigated. In this study, electrical conductivity and electrical resistivity measurements of various compositions of binary alloy systems were obtained by using four point probe method (4PPT). X-ray diffraction patterns of the same alloys were taken and special computer programs and crystal structures of these patterns were examined. The EDX analyzes of the alloys were carried out and the structures were confirmed and their microstructures were examined with SEM images. The electrical resistivity values of the alloys increased depending on the temperature and the electrical conductivity values decreased. SEM microstructure and EDX analysis were found to be homogeneous polycrystalline alloys. Crystal structures of alloys were determined by examining XRD powder patterns. The change in the composition of Pb-Sb and Pb-Sn alloys did not alter the crystal structure.