Mimarlık düşüncesinin güncel motivasyonları
Actual motivations of architectural theory
- Tez No: 555682
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEMA SERİM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Mimarlık, Architecture
 - Anahtar Kelimeler: Beden, edimsel, gücül, maddesellik, temsil, ortam, body, actual, virtual, materiality, representation, network, milieu
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, mimarlık düşüncesinin güncel motivasyonlarını, bir işleyişin strüktürünü oluşturan araç-amaç, süreç ve sonuç kavramlarının izini, mimarlık alanında tasarım-inşa, zaman ve kent başlıkları altında sürerek konumlandırma çabasındadır. Mimarlığın teorisine ve pratiğine yönelik güncel söylemler, metinler ve uygulamalar arasında bağlantılar kurulup bu bağlantılar, kavramsal bir iz sürülerek ilişkilendirilmiştir. Mimarlık düşüncesinin, güncelleme faaliyetleri, her zaman koşullarla ve bağlantılarla gerçekleşir. Dolayısıyla mimarlık her an dönüşüm içerisindedir. Bu bağlamda, tez kapsamında tasarım ve inşa bir bütünlük içerisinde mimarlık düşüncesinin araç-amaç ilişkisinde hem düşüncenin varlık kazanmasının aracı hem de söylem meydana getirmesinin amacı olarak değerlendirilmiştir. Zaman bu araç-amaç kurgusunun, kapsayıcı, harekete geçirici, esnetici süreci olarak ele alınmıştır. Kent de bütün bu araç-amaç ve süreç işleyişinin birikiminin dinamik bir sonucu olarak ortaya konmuştur. Bu çatkı, güncel kavramlarla oluşturulan izin mimarlık düşüncesindeki çağrışımlarına yönelik ele alınmıştır. Bu çağrışımlar, karmaşık koşullar ve bağlantılara dayanır. Bu karmaşık koşullar ve bağlantılar, zamanı kapsayıcı ve dinamik bir boyut olarak öne çıkarır. Bu anlamda bu çalışmada tasarım ve inşa bütünlüğünde zamanı kurmanın ve kenti konvansiyonel olanın dışında anlamanın izi deşifre edilmiştir. Bu çalışma, bir bağlantı kurma ve ilişkilendirme çalışmasıdır. Bu çalışma, mimarlık düşüncesini; tasarım ve inşa arasındaki güncel dengelerle ve bütünlük arayışlarıyla zamanın olanakları ve dinamizmiyle kentin de belirsizliği ve çoğulluğuyla ilişkilendirir.
Özet (Çeviri)
This study attempts to locate the actual motivations of architectural theory by tracing the concepts of tool-purpose, process and result, which constitute the structure of a functioning, under the titles of design-construction, time and city. The connections between contemporary discourses, texts and practices related to the theory and practice of architecture have been established and these connections have been associated with a conceptual trace. Actual activities of architectural theory always take place with conditions and connections. Therefore, architecture is always undergoing transformation. In this context, within the scope of the thesis, design and construction have been evaluated as a means of making the existence of the theory and the purpose of creating a discourse in the tool-purpose relationship of architectural theory. Time has been considered as an inclusive, activating and stretching process of this tool-purpose fiction. The city has been put forward as a dynamic result of the accumulation of all these tool-purpose and process. This framework has been dealt with in relation to the connotations in the theory of architecture created by contemporary concepts. These associations are based on complex conditions and connections. These complex conditions and connections highlight time as an inclusive and dynamic dimension. In this sense, in this study, in the integrity of design and construction, the trace of establishing time and understanding of the city outside the conventional one is deciphered. This is a connection building and association study. This study relates the architectural theory with the actual balances between design and construction and the search for integrity and the dynamism of time and the uncertainty and plurality of the city.