Türkiye Cumhuriyeti'nde bir yayın etrafında toplanan ilk aydın hareketi: Kadrocular ve kadro dergisi
The first intellectual movement have gathered around a broadcast in Turkish Republic
  1. Tez No: 555819
  2. Yazar: AYŞE SERT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadro Dergisi, Kadrocular, Aydın, Milli Kurtuluş Hareketi, Devletçilik, Kadro Journal, Kadrocular, Intellectual, National Liberation Movements, Statism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Entelektüel kavramı hiç kuşkusuz sosyal bilimler içerisinde üzerinde en çok tartışma yürütülen kavramlardan bir tanesidir. Genel geçer bir tanımının olmaması ve her tarihsel dönem içerisinde entelektüellerin temsil ettikleri anlamların değişmesi entelektüel üzerine yürütülen tartışmaların nedeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmanın ilk kısımlarında entelektüelin kim olduğuna değinilmiş ve Türk toplum yapısı göz önüne alındığında bu kavramın kullanılmasının doğruluğu tartışılmıştır. Ardından Kadro dergisi yazarlarını aydın olarak kabul etmemize olanak sağlayan ölçütlere yer verilmiştir. Ardından, bütün dünya devletlerini etkileyen Rus Devrimleri tartışılmıştır, Kadrocuların geçmişlerinde bu hareket içerisinde yer alması ayrıca bu devrimleri tez için önemli kılmaktadır. Kadro dergisinin yayım hayatına başladığı dönemin toplumsal ve ekonomik koşullarını bilmek Kadro dergisinin analizinin çok daha başarılı bir şekilde yapılmasını sağlayacağı için ilk olarak dönemin ekonomik ve toplumsal koşullarına yer verilmiştir. Sonraki kısımlarda Kadrocular ve Kadro hareketi tanıtılmış, Kadrocuların Türkiye için Kapitalizm ve Sosyalizm yerine üçüncü bir yol arayışında oldukları; ulusalcı bir görüşü savundukları ifade edilmiştir. Çalışmanın son bölümünde Kadro dergisinde üretilen, tartışılan fikirler kaleme aldıkları makaleler üzerinden analiz edilmiştir. Analize tabi tutulan konular ise, Devletçilik ve Kadro, Kadrocuların Türk Toplumu için önerileri ve Kadronun inkılaplara yorumu olmak üzere üç farklı başlık altında tezde yer almıştır. Bu çalışmanın özgünlüğü, Kadrocuları bir aydın hareketi olarak kabul etmesinde ve kaleme aldıkları makaleleri yazarların düşünce dünyaları etrafında analiz etmesinden kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The 'intellectual' concept is undoubtedly one of the most controversial concepts in the social sciences. The change in the meanings that are represented by the intellectuals and the lack of definitions are the reasons for the debates on the intellectual topic. In the first part of the study, it is mentioned who the intellectual is, and considering the Turkish society structure, the accuracy of the use of this concept is discussed. Then, the criteria that allow us to accept the writers of the 'Kadro' Journal as intellectuals are given. The Russian Revolutions that affected all the world states are also discussed. The fact that the people from Kadro were involved in this movement in the past makes these revolutions important for the thesis. Since knowing the social and economic conditions of the period in which the journal started its publication life help the analysis of the journal to be carried out more successfully, firstly, the economic and social conditions of the period were included. In the following parts, people from 'Kadro' and the movement of 'Kadro' were introduced; people's from Kadro being in a search of a third way for Turkey instead of capitalism and socialism and advocating a nationalist view was discussed. In the last parts of the study, the ideas that were discussed and produced in the analysis were analyzed through the articles they wrote. The subjects analysed were included in the thesis under three different headings: Statism and Kadro, Kadrocular's suggestions for the Turkish Society and the interpretation of the Kadro to the reforms. What makes this study original is that it considers the people from Kadro as intellectual movement, and analyses the articles written, around the world of thought.