Katolik kilisesinin modern-seküler siyaset ile ilişkisi
He relationship of the catholic church with modern secular politics
- Tez No: 555850
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SANCAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Katolik Kilisesi, Sekülerleşme, Demokratikleşme, Modernleşme, Liberalizm, İkinci Vatikan Konsili, Catholic Church, Secularism, Democratization, Modernity, Liberalism, Second Vatican Council
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışma modern düşüncenin sekülerleşme ve halk egemenliği kavramları etrafında ortaya koyduğu toplumsal ve siyasal dönüşüm karşısında Katolik Kilisesinin gösterdiği tutum incelenmiştir. Seküler düşünce din ve devlet otoriteleri arasında bir ayrışma sağlamış, inancı kişilerin özel alanıyla sınırlamıştır. Bu Protestanlık Devrimi etkisiyle dünya tasvirlerinin büyüden arındırıldığı, Fransız Devrimiyle hiyerarşik toplum yapılarının sonlandırıldığı ve Endüstri Devrimiyle inanç biçimlerini bireylerin seçimine ve karşılıklı tanınmasına bağlayan eşitlikçi süreçlere işaret etmektedir. Katolik Kilisesi bu gelişmelere direnerek cevap vermiş, modern toplumları meşruluktan yoksun bırakacak bir strateji uygulamıştır. Bu yaklaşımla adı otoriter ve totaliter rejimlerle birlikte anılır hale gelen Kilise, yirminci yüzyılın ikinci yarısında çoğulcu liberal devletlerle uygunluk arayışına girmiştir. Bu dönüşümü İkinci Vatikan Konsili sağlamıştır. Konsil sonrasında Katolik Kilisesi dünyanın farklı bölgelerinde demokratikleşme mücadelesini desteklemiştir. Bu etkinlik Katolik Kilisesini seküler siyaset karşısındaki uzlaşıcı tutumundan sapma anlamı taşıyacak özgüveni sağlamıştır. Restorasyon politikaları ile Kilise, Avrupa Kimliğini ortak Hristiyan kökleri üzerine inşa etmek, seküler düşünceyi yeniden tanımlamak ve kamusal etkinliğini meşru kılmak taleplerini açığa vurmuştur. Bu çalışma siyaset biliminin önde gelen teorisyenleri ışığında literatür taraması yöntemiyle Katolik Kilisesinin modern-seküler siyasetle kurduğu ilişkiyi incelemiştir. Çalışma Katolik Kilisesinin modernleşmeyle kurduğu uyumun, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki siyasetin zorlayıcı koşullarıyla ilişkili olduğu ve bu koşulların değişmesi halinde her zaman için tutucu kanadın tehdidi altında olduğu sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the attitute of the Catholic Church towards modernity under the guidence of terms, secularism and popular sovereignty. Secularism presents a strict distinction between the religious and civil authorities by limiting faith within the private sphere. This indicates a threefold process that includes Protestant Revolution by disenchentment of the worl views, French Revolution by ending the hierarchical social structures and Industrial Revolution by making beliefs as one of many options a person can decide on. Catholic Church has shown strong resistence by implementing a powerfull strategy, based on debaring secular demoracies for legitimacy. Being named together with authoritarian regimes, Catholic Church looked up for a revelence with the governments based on liberal principles. The transformation came by the Second Vatican Council desicions. In the post-concilar period, Catholic Church has shown an effective activity in order to support democatization in multiple regions of the World. This effort has given the Church the self confidence, necesseray for a deviation from the policies to reconcile with the secular priciples. Restoration period gave the Catholic Church the courage to declare demands such as establishing European identity based on common Christian roots, redifine secularism and making her public activity legimate. This study is methodicly based on literature review under the guidence of foremost theoreticians in the area of political science in order to examine Catholic Church's relation with modern secular politics. As conclusion, this study firmly underlines that modernization and revelence of the Catholic Church with modern politics is a result of the post war circumstances and is always under the threat of the conservative wing within the establishment.