Küçükçekmece Göl Havzası (Bathonea) metal buluntuları
Metal Finds from the Küçükçekmece Lake Basin (Bathonea)
  1. Tez No: 556047
  2. Yazar: AYBERK ENEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DANİŞ BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Metal, Bronz, Demir, Kurşun, Üretim, Madencilik, Teknoloji, Metal, Bronze, Iron, Lead, Production, Ironworks, Ancient Technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
İstanbul'un Roma İmparatorluk Dönemi yerleşimleri hakkında bugüne kadar sınırlı sayıda çalışma yürütülmüştür. Genellikle sur içinde yoğunlaştığı düşünülen yerleşimlerin, gerçekleştirilen çok sayıdaki kurtarma kazısı sayesinde oldukça geniş bir alana yayıldığı düşünülmüştür. Küçükçekmece Göl Havzası (Bathonea?) Kazısı, 2007-2009 yılları arasında yürütülen yüzey araştırmalarında tespit edilen zengin kültürün saptanmasının sonucu olarak, 2009 yılında Bakanlar Kurulu'nun kararı ile başlatılmıştır. Çalışmaların ilk yılından itibaren tüm buluntu gruplarında oldukça zengin bir kontekst ele geçmiştir. Metal grubunda ise yoğunlukla bronz olmak üzere, altın, demir ve kurşun buluntular tespit edilmiştir. Bu grubun içerisinde sikkeler kolay tanımlanabilir olduğundan ve herhangi bir işlevsel özellik tanımlanması gerekmediğinden konuyla ilgili uzmanlar tarafından çalışılıp yayınlanmıştır. Bunun dışında yer alan metal nesneler ise kullanım alanlarına göre sınıflandırılmış, yapım teknoloji açısından incelenmiş ve etnoarkeolojik olarak değerlendirilmiştir. Yapılan bu çalışmalar ile yerleşimin dönemi içerisindeki madencilik anlayışı, teknik altyapısı, diğer bölgeler ile etkileşimi ve sosyal yaşamda metalin yeri gibi sorulara yanıtlar aranmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A limited number of studies have been conducted on the Roman Imperial Period's settlements of Istanbul. The settlements, which are generally thought to have intensified inside the city walls, are thought spread over to very large area as a result of numerous rescue excavations. The Küçükçekmece Lake Basin (Bathonea?) Excavation was initiated in 2010 with the decision of the Council of Ministers as the result of the discovered rich culture during surface research conducted between 2007 and 2009. A very rich context was found in all find groups from the first year of the study. In the metal group, gold, iron, lead and mostly bronze findings, were found. Coins group are easily identifiable and no need to be identified functional properties. has been published by our relevant coins experts. Other Metal objects groups are classified according to their usage area, production technology and evaluated as ethnoarchaeological. Through these studies, it was tried to find answers to the questions such as the understanding of mining within the era of settlement, technical infrastructure, interaction with other regions and the importance of metal in social life.