Evde bakım ödeneğinin 65 yaş üstü yaşlıların yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi: Adıyaman örneği
Investigation of the effect of home care allowance on the quality of life over 65 years: Adıyaman example
  1. Tez No: 556140
  2. Yazar: BEDRİYE BOZAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ŞAKİR CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Evde Bakım, Yaşam Kalitesi, Yaşlı Hizmetleri, Sosyal Hizmet, Elderly, Home Care, Quality of Life, Elderly Services, Social service
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, Adıyaman ilinde evde bakım hizmeti alan 65 yaş ve üstü yaşlıların bakımı için bakıcılarına ödenen evde bakım ödeneğinin yaşam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma, Adıyaman Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bağlı Sosyal Hizmet Merkezi'nce yapılan inceleme sonucunda evde bakım hizmeti alması uygun görülen 65 yaş üstü bakıma muhtaç 120 yaşlı ve ailesi ile yürütülmüştür. Örnekleme grubunun belirlenmesinde ise“Basit Seçkisiz Örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi anket formu ve yaşlıların yaşam kalitesini belirmek için ise Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği kullanılmıştır. Ölçme araçları yaşlılarla ve onlara bakmakla yükümlü olan veya diğer aile bireyleri ile yapılan görüşme sonucunda toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Anket formunun analizinde yüzde, frekans ve Çapraz tablo (crosstabs) ve Yaşam Kalitesi Ölçeğinin analizinde ise t-testi ve Tek Yönlü ANOVA ile analizi yapılmış ve hipotez testlerinde alfa yanılma düzeyi p< 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda yaşlıların yaşam kalitesini sosyal destek, yaş, meslek, eğitim durumu, gelir durumu ve medeni durumun etkilediği belirlenmiştir. Bireylerin sosyal destek düzeyi ve umut düzeyleri arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı ilişki saptanmıştır. Yaşlının sosyal desteğinin yüksek olması algılanan umut düzeyini yükselttiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this descriptive study is to examine the effect of home care allowance, which is paid to the caregivers of elderly people aged over 65 years living in the City of Adıyaman, on the quality of life. The study was conducted among 120 elderly people aged over 65 years, who were deemed to be eligible for home care services as a result of the examination conducted by Social Service Center of Adıyaman Family and Social Policies Directorate, and their families. The random sampling method was used to create the study's sampling group. Data were collected by using the demographic personal information questionnaire form prepared by the researcher and the World Health Organization Quality of Life Elderly WHOQOL-OLD Module questionnaire for measurement of elderly people's quality of life. Elderly people and their families were interviewed one-on-one to gather the data. Then, the data collected was evaluated by SPSS 20.0 windows program and the percentage was calculated. It was determined that social support, age, occupation, education, income status and marital status had an impact on the elderly people's quality of life. A statistically significant positive correlation was found between the level of social support and the level of hope. According to these results, the high level of social support of the elderly increases the perceived level of hope.