Çocuk işçiliği üzerine sosyolojik bir araştırma: Karaman örneği
A sociological research on child labour: Sample of Karaman
  1. Tez No: 556153
  2. Yazar: GÜLLÜ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÖZALP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: çalışan çocuk, sokakta çalışan çocuk, çalışma hayatı, çatışma, küreselleşme, yoksulluk kültürü, child working, child working on the street, working life, conflict, globalisation, poverty culture
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Toplumdan topluma, kültürden kültüre farklı şekillerde tanımlanan çocuk, tarım toplumlarında 'hanenin' ücretsiz işçisi iken, sanayi toplumlarında 'tüm toplumun' ücretsiz işçisi olarak görülmüştür. Sanayi Devrimi'nin insan emeğini rafa kaldırıp makine gücünü ön plana çıkarması, toplumlarda işsizliği, eşitsizliği, sömürü ve istismarı arttırmış; insanları büyük krizlerin kucağına atmıştır. Toplumsal değişimin hızlı yaşandığı bu süreçte en kayda değer sorunu ise çocuk bedenler yaşamıştır. Çocuk emeğinin kapitalizmin en gözde parçası haline gelmesi, çocukları ailelerinin ve toplumun vazgeçilmez kurbanına dönüştürmüştür. Ebeveynlerinden kendilerine miras kalan yoksulluğu, bir döngü içerisinde kendi çocuklarına aktararak bugüne kadar getirenler ise geçmişin çocukları olmuştur. Yapılan çalışmada, kapitalizm sürecinde elekten geçen çocukların bugün küreselleşme ile yoğrularak, toplumsal yaşamdaki varoluş tabloları çıkartılmaya çalışılmıştır. Karaman'da sokağı oyun alanı olmaktan ziyade çalışma alanı olarak gören çocukların, sokaktaki yaşam koşulları üzerinden, onları sokakta çalışmaya iten sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel etmenlerin belirlenmesiyle beraber çocukların sokakta karşılaştıkları tehlikelerin neler olduğu; sosyal dışlanmayla karşı karşıya kalıp kalmadıkları ve geleceğe yönelik beklentilerinin ve kaygılarının neler olduğu ortaya çıkarılmıştır. İki bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümünü çocuk, çalışan çocuk, sokakta çalışan çocuk, çocuk işçiliği kavramlarına dayanan kavramsal çerçeve ve yoksulluk kültürü, çatışma, anomi ve küreselleşmeyi temel alan teorik çerçeve; ikinci bölümünü ise mülakatlar sonucu elde edilen bulguların analizi oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
The child, defined in different ways from culture to society, from culture to culture, was regarded as a free worker of the household in agricultural societies and as a free worker of the whole society in industrial societies. The fact that the Industrial Revolution has stopped people's work and underlined the power of the machines has increased unemployment, inequality, exploitation and abuse in societies. He threw people into great crises. During this period of social change, the children's bodies suffered the most. Child labor has become the most popular part of capitalism and has made children an indispensable victim of their family and society. The children who inherited the poverty they inherited from their parents through cyclical transfer to their children have become children of the past. In the study was tried to establish the existence tables of social life by kneading with the globalization of children through the process of capitalism. In Karaman, where children see the street not as a playground but as a working environment, the identification of living conditions on the street and the identification of socio-economic and socio-cultural factors that force children to work on the street highlighted the dangers children face on the street, whether they are affected by social exclusion or not, and their expectations and concerns about the future. The first part of the two-part study is the conceptual framework based on the concepts of child, working child, street child, child labour and the theoretical framework based on poverty culture, conflicts, anomalies and globalization. The second part was the analysis of the results of in-depth interviews.