İleri biyolojik atıksu arıtma tesisinde çamur çürütücü performansının optimizasyonu
Optimization of performance sludge digester in advanced biological wastewater treatment plant
- Tez No: 556178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY ATEŞ, PROF. DR. DİLEK ERDİRENÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik çamur çürütme, arıtma çamuru, biyogaz, çamur besleme debisi, metan, yenilenebilir enerji, Anaerobic sludge digestion, sewage sludge, biogas, sludge feed flow rate, methane, renewable energy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tez çalışması; 2004 yılında işletmeye alınan ve I. kademe debisi 110.000 m3/gün olan Kayseri kentsel atıksu arıtma tesisi (AAT)'inde gerçekleştirilmiştir. Mevcutta çalışan anaerobik çürütücü prosesinin performansını etkileyen parametrelerin iki yıl boyunca (2017 ve 2018 yılı) ölçüm ve analizi yapılarak (atıksu debisi (Q), askıda katı madde (AKM), çamur besleme debisi (Qbes), pH, toplam katı madde (TKM), uçucu organik katı madde (UKM), kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ), toplam kjeldahl azotu (TKN), alkalinite, toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), sıcaklık, hidrolik bekletme süresi (HBS), biyogaz debisi, metan (CH4)), elde edilen bulgular, ilgili literatür ışığında değerlendirilmiştir. Sonuçlar, mezofilik koşullarda çürütücü sıcaklığın ortalama 38°C, HBS'nin ortalama 20-23 gün, çürütücü TKM'lerin ortalamasının %4-5 ve çürütücülerdeki pH'ların ortalama 7-8 olduğu şartlarda biyogaz üretiminde artış sağlanmıştır. Ayrıca biyogaz oluşumunu en yüksek etki eden parametrelerin birincisinin %47 seviyesinde çamur besleme debisinin ve UKM yükleme hızı olduğu, ikincisinin ise ters ilişkili olarak %46 seviyesinde HBS olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis study has been realized in Kayseri urban wastewater treatment plants (WWTP) which has been taken into operation in year 2004 and whose first stage flow rate is 110,000 m3/day. Measurement and analysis of the parameters affecting the performance of the anaerobic digester process working in the current two years (2017 and 2018) (wastewater flow rate (Q), suspended solids (SS), sludge feed flow rate (Qbes), pH, total solids (TSS) , volatile organic solids (VSS), chemical oxygen demand (COD), total kjeldahl nitrogen (TKN), alkalinity, total volatile fatty acids (TVFA), temperature, hydraulic retention time (HRT), biogas flow rate, methane (CH4)), was evaluated in the light of relevant literature. The results show an increase in biogas production in mesophilic conditions with an average temperature is 38°C, the average HRT is 20-23 days, the average of digestive TSS's is 4-5% and the pH in the digesters is 7-8. In addition, it was determined that the first one of the parameters affecting the biogas flow rate was the sludge feeding flow rate and VSS loading speed of 47%, while the second one was HRT reverse related 46%.