Osmanlı minyatürlerinde ölüm
Death in Ottoman miniatures
- Tez No: 556264
- Danışmanlar: PROF. DR. KERİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Sanat Tarihi, Crafts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı minyatürü, ölüm, yas, cenaze töreni, Ottoman miniature, deat, mourning, funeral
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Eski Türklerin ölüm sonrası uygulamalarını; cenaze töreni, defin töreni ve anma töreni şeklinde üç başlık altında toplayabiliriz. Eski Türklerde var olan ahiret inancı, bu törenlerin yapılmasında ve yas uygulamalarında belirleyici olmuştur. Ölü çadırı kurulması, kurban kesilmesi, aş törenleri, defin merasimi, yas tutma, ağıt yakma, at ile ilgili uygulamalar, ters motif ve davranışlar bilinen uygulamalardır. Osmanlı minyatürlerindeki ölüm sahnelerini ele aldığımızda benzer uygulamaların devam ettiği görülür. Ölünün arkasından çadır kurma, yas kıyafetleri giyinme, ağıt yakma, baş açma, başına toprak saçma, ters giyinme birbiriyle benzeyen yas uygulamalarıdır. Bu çalışma Türklerin Orta Asya'dan getirdikleri ölüm ve yas uygulamalarının, defin geleneklerinin İslamiyet'i kabul ettikten sonra İslamiyet çerçevesinde devam ettirdiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The techniques of after deaththe old Turks we can classify in three titles funeral ,burial and commemoration.The faith of eternity in old Turks caused to do this ceremony and in mourning ceremonies. Building death tent.sacrifiying,meal ceremonies,burying ceremonies,crying,the things with horses,backwards motif are some examples. When we look the death scenes in Ottoman Miniature we can see same things.Building death tents,wearing mourning clothes,crying,opening head,seattering soil to head,wearing clothes in backwards arsame examples. This workout Turks have continued to the implementation of death and mourning burying costumes from Middle Asia even after accepting Islam.