Dikdörtgen kesit çekirdekli burkulması önlenmiş basınççubuklarında beton dolgu ile çekirdek arasındaki boşlukdeğişiminin burkulma davranışına etkisinin deneyselaraştırılması
Experimental and numerical investigation of the effect ofgap exchange between concrete filling and the steel coreon bulking restrained braces
- Tez No: 556341
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ DÜĞENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Burkulma Davranışı, Burkulması önlenmiş basınç çubuğu, Histeretik davranışı, Sismik davranış, Buckling Behavior, Buckling Restrained Braces, Hysteretic Behavior, Seismic Behavior
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
İnşaat mühendisliğinde en büyük zorluklardan biri, deprem ve rüzgârların yıkıcı etkilerine karşı yapıların tasarlanmasıdır. Buna bağlı olarak özellikle depremlere maruz kalan çelik yapılarda yapısal elemanların tasarım metotlarının geliştirilme süreci devam etmektedir. Bu çalışmanın ana amacı BRB elemanlarında beton dolgu ile çekirdek arasındaki boşluk değişiminin burkulma davranışına etkisinin deneysel olarak araştırılmasıdır. Bu amaca ulaşmak için uçları 40cm uzunlukta artı kesitli, orta bölgesi dikdörtgen kesitli çekirdek elemana sahip beton dolgulu formunda 10 adet burkulması önlenmiş basınç çubuğu (BRB) deneylere tabi tutulmuştur. Test edilen bu numuneler kutu ve boru kesitli olmak üzere iki farklı tipte sargı (zarf) elemandan oluşmaktadır. Her bir zarf tipinde çekirdek ile beton arasına 0, 2.8, 5.6, 8.4 ve 11.2 mm olmak üzere boşluklar bırakılmış olup beş farklı kesit teşkil edilmiştir. Zarf eleman ve beton dolgu bulunmayan bir adet referans çelik basınç çubuğu ile beraber toplamda on bir adet numune, kurulan yükleme düzeneği ile yer değiştirme kontrollü olarak eksenel tekrarlı çekme ve basınç yüklerine maruz bırakılmıştır. Bu yükleme sonucunda numunelerin yapısal burkulma performansları elde edilmiştir. Çalışmanın sonucunda BRB elemanlarında çekirdek ile beton arasına boşluk bırakılması, elemanın yapısal davranışında çok etkili olduğunu neticesine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the biggest challenges in civil engineering is the design of structures against the devastating effects of earthquakes and winds. Accordingly, the process of developing the design methods of structural elements in steel structures exposed to earthquakes continues. The main aim of this study is to investigate the effect of gap change between the concrete filler and steel core on the buckling behavior in buckling restrained braces (BRB) elements. In order to achieve this aim, 10 specimens of concrete-filled buckling restrained braces (BRB) were tested. These 10 specimens were divided into two groups: circular hollow (series of BRB-C) and square hollow (series of BRB-S) sections according to the restraining members. In each group five different sections were formed by leaving a gap of 0, 2.8, 5.6, 8.4 and 11.2 mm between the steel core and the concrete filler. This ten different crosssections including reference element were subjected to displacement controlled axial repetitive loading. As a result of this loading, structural buckling performances of the specimens were obtained. As a result of the study, it was concluded that the gap between the core and the concrete in BRB elements is very effective in the structural behavior of the BRB elements.