Lise öğrencilerinin internet bağımlılığı düzeyinin anne baba tutumları ile ilişkisinin incelenmesi: Manisa örneği
Investigation of the relationship of internet addiction level of high school students with parents' attitudes: The case of Manisa
  1. Tez No: 556351
  2. Yazar: MEHMET BİLGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, internet bağımlılığı, anne baba tutumu, ergenlik, Social work, internet, addiction, parental attitude, adolesc
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Yeni iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ile birlikte internet kullanımı özellikle ergenlik döneminde bağımlılık boyutuna ulaşmış durumdadır.“İnternet bağımlılığı”,“patolojik internet kullanımı (PİK), ”așırı internet kullanımı“ ya da ”uygun olmayan internet kullanımı" şeklinde adlandırılan sorun, bireyde olması gerektiğinden fazla internette vakit geçirme isteği, vakit geçiremediği durumlarda stres ve sinir halleri, aile, iş ve sosyal çevresindeki ilişkilerde bozulmalar şeklinde kendini gösterir. International Federation of Social Work'e (IFSW) göre sosyal hizmet, bireylerin sosyal işlevselliğini arttırmak için yardım etmenin sistematik yoludur. Bu nedenle ergenlik dönemindeki internet bağımlısı gençlerin, sosyal yaşama sağlıklı erişkinler olarak dahil edilebilmesi sosyal hizmetin hedefleri arasında yer alır. Ergenlik döneminde aile ile ilişkilerin, internet bağımlılığı üzerindeki etkisini çözümlemek uygun sosyal hizmet müdahalesinin geliştirilebilmesi açısından önemlidir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, lise dönemindeki öğrencilerin anne baba tutumları ile öğrencilerin internet bağımlılığı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi ve ortaya çıkan bulgular ışığında sorunlara çözüm üretilmesidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Along with the developments in new communication technologies, internet usage has reached an addiction dimension especially in adolescence period. Internet addiction,“pathological internet use (PIK)”,“excessive internet use”, or“inappropriate internet use”, is the problem that causes a desire to spend more time on the internet than a person should be; stress and nervous states in cases where he can not spend adequate time on the internet and degradation in the family, work and social environment. According to the International Federation of Social Work (IFSW), social work is the systematic way to help individuals to improve their social functioning. For this reason, it is among the goals of social service that addicted adolescents can be included in social life as healthy adults. Analyzing the effects of relationship between the family and internet addiction during adolescence is important in terms of improving appropriate social service intervention. In this context, the main purpose of this study is to analyze the relationship between parents' attitudes and internet addiction levels of high school students to find solutions in the light of the findings.