Kent imgelerinin edebi metin üzerinden araştırılması: Zıkkımın kökü romanı örneği
An examination of urban image elements through literary: The case of the novel 'Root of the Poison'
- Tez No: 556352
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZİLET DUYGU SABAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kent İmgesi, Mimarlık ve Edebiyat İlişkisi, Zıkkımın Kökü Romanı, Muzaffer İzgü, Adana Türkocağı Mahallesi, City Image, The Novel Root of the Poison, Muzaffer Izgu, Adana Türkocağı Neighbourhood
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışma, mimarlık ve edebiyat ilişkisini mimarlık araştırmalarında faydalı hale getirmek ve Türkocağı Mahallesi merkez olmak üzere ilişkili dört mahallenin kent imgelerinin zaman içerisindeki değişimini tespit etmek amacı taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda, çalışma alanının anlatıldığı otobiyografik bir roman aracılığı ile zaman dilimi belirlenmiş, romanın içerik analizi yapılmış, analize yönelik bulgulara uygun en uygun yöntem olarak belirlenen Lynch yöntemi ile de kent imgeleri araştırılmıştır. Kent imgelerinin yıllar içerisindeki değişiminin tespit edilmesinde, romanın verdiği zaman dilimi içerisinde yer alabilecek yaşta olan mahalle sakinlerine ulaşılmış ve anket çalışması yapılmıştır. Çalışma alanı olarak belirlenen Adana ili, Seyhan ilçesi Türkocağı Mahallesi ve komşu mahallelerini kapsayan bu çalışmada, yaklaşık olarak son 50 yıl içerisinde, geçmişte odak noktası olarak görülen sokakların verdiği toplanma ve paylaşım etkisinin azaldığı, kitap ile mahalle sakinleri arasındaki referans noktalarının farklılığı ve benzeşimleri tespit edilmiştir. Öte yandan, Zıkkımın Kökü romanı içerisinde adı geçmeyen kent imgeleri de bu araştırma ile saptanmıştır. Roman içerisinde, gerçek mekânlarda karşılığı bulunmayan, hayal ürünü herhangi bir kent öğesine rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between architecture and literature which is believed to be useful in architectural research and to determine the change of urban images in Türkocağı neighborhood and four neighborhoods associated with it. Within this aim, through the instrument of an autobiographic novel which used the study area as the background, time period is defined, the contents of the novel are analyzed and urban images are investigated using the Lynch method, which is determined to be the most appropriate method for the research. In determining the changes of urban images over the years, some of the residents of the old neighborhoods within the timeframe given by the novel are reached and a survey is conducted. The examination focusing on Türkocağı neighborhood and surrounding neighborhoods in the city of Adana revealed that the impact of gathering and sharing value of streets has decreased and that as well as similarities there are also differences in terms of reference points within the time span of 50 years. Furthermore, urban image elements not mentioned in the novel Root of the Poison are identified by this research. Finally, no urban elements that refer to imaginary spaces were noted in the novel, which showed that the author directly used the neighborhood and its surroundings as the background for his story.