Cumhuriyetten günümüze darbe romanları ve örnek romanların tahlili
Novels of coup d'etat since the republic and their sample analyses
- Tez No: 556425
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BİLGİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Darbe Romanları, Edebiyat ve Siyaset, Darbeler, Novels of Coup D'état, Literature and Politics, Coup D'états
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışmada Cumhuriyetten günümüze yapılan darbeler ele alınmış olup bu darbelerin edebiyatımızda ki romanları nasıl yansıdıkları ele alınmıştır. Çalışmanın giriş bölümünde, darbenin sözlük anlamına, yapılan darbelerin toplumları nasıl şekillendirdiğine değinilmiştir. Birinci bölümde; Cumhuriyetten günümüze yapılan darbeler ana hatlarıyla ele alınmıştır. Bu bağlamda, darbelere zemin hazırlayan sebepler, olayların nasıl cereyan ettiği ve ne gibi siyasi sonuçlar doğurduğukları anlatılmıştır. İkinci bölümde; Cumhuriyetten günümüze kadar yazılan darbe romanları ile ilgili bilgiler verilmiş olup eserlerin konuları hakkında da kısa kısa özetlere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise; Cumhuriyetten günümüze kadar yapılan darbelerin incelenen romanlardaki yansımaları genel olarak ele alınmış olup ayrıca askeri darbeleri anlatan bu romanların tahlilleri yapılmıştır.“Cumhuriyetten Günümüze Darbe Romanları Ve Örnek Romanların Tahlili”adlı yüksek lisans çalışmamız söz konusu darbeler ışığında yazılan eserlerin tahlilini ele alarak döneme ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, coup d'états that had broken out since the Republic and their reflections on the novels in our literature were analysed. In introduction, lexical meaning of coup d'états was defined, and how coup d'états had formed societies was analysed. In the first chapter, coup d'états that had broken out since the Republic were mainly discussed. In this context, underlying reasons of the coup d'états, how they took place and what kind of political results they brought about were presented. In the second chapter, some information about novels of coup d'états that had been written since the Republic was given, and brief summaries about the plot of these novels were also presented. In the third chapter, reflections of the coup d'états on these novels were discussed, and literary analysis of these novels that included military narrations was conducted. This dissertation titled“Novels of Coup D'états Since the Republic and Their Sample Analyses”aims to shed light on the period in question by analysing the novels that were penned under the conditions of the coup d'états.