İlköğretim 8.sınıf öğrencilerinin duygusal yoksunlukları ile ilgili öğrenci, veli ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
The examination of students, student's parents and teachers ideas on emotional deficiency of grade 8 students
- Tez No: 556437
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KESİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yoksunluk, şube rehber öğretmeni, okul rehber öğretmeni, Emotional deficiency, deparment counsellor teacher, school counsellor teacher
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın amacı ilköğretim 8.sınıf öğrencilerinin duygusal yoksunlukları ile ilgili 8.sınıf öğrencileri, 8.sınıf şube rehber öğretmenleri, 8. sınıf öğrenci velileri ve okul rehber öğretmenlerinin görüşlerinin tespit edilmesidir. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2017-2018 eğitim öğretim yılında Karaman ilinde eğitim görmekte olan 8.sınıf öğrencileri, 8.sınıf şube rehber öğretmenleri , 8.sınıf öğrenci velileri ve il merkezinde ortaokullarda görev yapan rehber öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 10 öğrenci, 2 şube rehber öğretmeni, 10 veli ve 8 okul rehber öğretmeni olmak üzere 30 kişi katılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında veri toplama yöntemi olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış ve yapılan görüşmeler ses kayıt cihazı ile kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemine göre analiz edilmiştir. Duygusal yoksunluk ile ilgili kuramsal çerçeve ve elde edilen verilere göre tema ve kategoriler belirlenmiş, elde edilen veriler örnek görüşlerle birlikte tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmada elde edilen verilere göre 8.sınıf öğrencilerinin en fazla ilgi gördükleri konunun ders başarısı olduğu, çevresi tarafından yeterince şefkat gördüğü, öğretmen ve arkadaşları tarafından dinlenildiği, en iyi anlaşıldıkları ortamın arkadaş ortamı olduğu, tehlikeli durumlara karşı güvende olmadıkları ve tehlikeli bir duruma maruz kalabilmeleri halinde sorunu çözmeleri için öğretmen ve velileri tarafından uygun çözüm bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, literatürde yer alan ilgili çalışmalar temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this research is to determine the ideas of students, teachers and the student's parents who has got an emotional deficiency of the grade 8th students. The qualitative research method is used in this research. The sample of this work consists of the grade of 8th students that study, the teachers that work, the student's parents and the counselor teachers who work in Karaman city center in 2017-2018 Educational Year. Purposeful Sampling Method is used in this research. 10 students, 2 department counselor teachers, 10 student parents and 8th grade school counselor teachers, totally 30 people attended to this research. As a data gathering method, semi-structured interview technique was used and this interviews were recorded with audio-recorded. All the gathered data was analyzed by descriptive analyzing technique. Themes and categories were determined according to the theoretical frame about the emotional deficiency and all the data gathered were presented in charts with sample opinions. According to the data gathered through the research, 8th grade students mostly pay attention to the success at school, they have enough compassion from their environment and listened from their teachers and friends, they are the best understood by their friends, they are vulnerable against dangerous events and when they are in danger or they have problem, their teachears or parents find a suitable solutions. The obtained findings are discussed on the basis of the studies in literature.