Meme kanserinde hibrit (konformal ve tanjansiyel yoğunluk ayarlı radyoterapi) planlama tekniğinin geleneksel alan içinde alan konformal radyoterapi tekniği ile karşılaştırılmasının retrospektif olarak incelenmesi
Retrospective investogation of dosimetric comparasion of hybrid (conformal and tangential intensity modulated radiotherapy), field in field conformal radiotherapy techniques in breast cancer
- Tez No: 556471
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL ÇETİNTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Radyoterapi, Meme Kanseri, FiF–3BKRT, tYART, hibrit-YART, Radiotherapy, Breast Cancer, FiF-3DCRT, tIMRT, Hybrid - IMRT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Erken evre sol meme kanserli hastalarda meme koruyucu cerrahi (MKC) sonrası radyoterapi uygulamalarında Alan içinde Alan Konformal Radyoterapi (FiF –3BKRT), Tanjansiyel Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (tYART) ve Hibrid Tanjansiyel Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (hibrid-YART) tedavi yöntemlerinin dozimetrik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada erken evre sol meme kanserli 10 hastaya ait BT görüntüleri üzerine, FiF –3BKRT, tYARTve hibrid (MONACO TPS) olmak üzere farklı tedavi tekniği planlanmıştır. Hibrit planlar FiF –3BKRT'nin %80 ve tYART'ın %20 si, FiF –3BKRT'nin %60 ve tYART'ın %40'ı, FiF –3BKRT'nin %40 ve tYART'ın %60'ıFiF –3BKRT'nin %20 ve tYART'ın %80 si kullanılarak planlar oluşturuldu. FiF –3BKRT planları için 3 segmentli karşılıklı tanjansiyel alanlar kullanılmıştır. tYART planları FiF– 3BKRT tekniğinde kullanılan tanjansiyel alanlarla aynı açılarda olup dinamik çok yapraklı kolimatör modu seçilmiştir. Oluşturulan simülasyon planlarda hedef hacmin, sol akciğer, kalp, LAD (sol inen arter), karşı meme ve sağlıklı doku dozları ile bunların yanı sıra Konformite Indeksi (CI), Homojenite Indeksi (HI) değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, t-YART tekniği diğer tekniklerden daha homojen ve konformal doz dağılımına sahip olduğu değerler elde edilmiştir. tYART ve hibrit- YART teknikleri sağlıklı dokulardaki düşük doz açısından diğer tekniklerden daha üstündür.
Özet (Çeviri)
It is aimed to compare the dosimetric results of Field in Field Conformal Radiotherapy (FinF-3DCRT), Tangential Intensity Modulated Radiotherapy (tIMRT), and Hybrid Tangential Intensity Modulated Radiotherapy (Hybrid-IMRT) in the radiotherapy techniques after breast conserving surgical (BCS) for early stage left–sided patients. In this study, different treatment techniques were planned for CT images of ten patients with early stage left breast cancer, FiF - 3BKRT, tYART and hybrid (MONACO TPS). Hybrid plans were generated for each study case by combining different dose proportions of FinF-3DCRT and tIMRT plans including: 20% FinF – 3DCRT /80% tIMRT, 40% FinF – 3DCRT 3DCRT/60% tIMRT, 60% FinF – 3DCRT /40% tIMRT, 80% FinF – 3DCRT /20% tIMRT. We used two opposed tangential fields including 3-segments for FinF –3DCRT plans. tYART plans were planned with two tangential fields gantry angle is same in FinF – 3DCRT. In the simulation plans created, the target volume, left lung, heart, LAD (left descending artery), opposite breast and healthy tissue doses, as well as the Conformity Index (CI), Homogeneity Index (HI) were evaluated. As a result, t-YART technique has obtained a more homogeneous and conformal dose distribution than other techniques. The techniques tYART and Hybrid techniques are superior to other techniques in terms of low dose radiation in healthy tissues.